Juvalainen Aira Kietäväinen (kesk.) on nousemassa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) hallituksen puheenjohtajaksi. Asia on valmisteltu puolueiden kesken ja Essoten hallitus esittää, että valtuusto päättää asiasta kokouksessaan 9.12.

Hallituksen nykyinen juvalainen puheenjohtaja Elisa Hänninen (kesk.) on pyytänyt eroa. Lähihoitajana työskentelevästä Hännisestä tulee vuoden 2017 alusta Essoten työntekijä, eikä hän voi esteellisyyden takia jatkaa puheenjohtajan tehtävässä. Hänninen on toiminut Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ja Essoten luottamustehtävissä kaikkiaan 16 vuoden ajan.

– Sairaanhoitopiiri ja Essote ovat tarjonneet todella mielenkiintoisen näköalapaikat sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Kiitän lämpimästi kaikkia työntekijöitä ja luottamushenkilöitä, joiden kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä, Hänninen sanoo.

Talousarvio valtuuston käsittelyyn

Essoten hallitus käsitteli kuntayhtymän talousarviota johtaja Risto Kortelaisen esityksen ja kuntien lausuntojen pohjalta. Kortelaisen esitystä oli hiottu julkistamisen (17.11.) jälkeen muun muassa yhteistyössä kuntajohtajien kanssa ja seuraavaksi talousarvio menee Essoten valtuuston käsittelyyn 9.12.

Talousarvion loppusumma ennen valtuuston käsittelyä on nyt noin 357,6 miljoonaa euroa. Summa kutistui käsittelyssä Essoten johtajan esittämästä 360 miljoonasta eurosta noin kolme miljoonaa euroa ja mikäli valtuustokin päättää näin, Essote aloittaa vuoden 2017 alusta vastaavat sopeuttamistoimet.

Eniten rahaa käytetään kansalaisten terveyspalveluihin, noin 155 miljoonaa euroa ja vanhus- ja vammaispalveluihin noin 112 miljoonaa. Mielenterveys- ja päihdepalveluihin kuluu noin 32 miljoonaa, kuntoutuspalveluihin 20 miljoonaa sekä perhe- ja sosiaalipalveluihin 33,6 miljoonaa.

Pääosa rahoituksesta tulee kuntaosuuksista, noin 304 miljoonaa euroa.

Katso talousjohtajan tiivistelmä talousjohtajan-tiivistelma-talousarviosta-2017

Lue koko hallituksen esitys talousarviosta valtuustolle

Essoten virat perustettiin

Essoten hallitus perusti kuntayhtymän toimintaan tarvittavat uudet virat, kaikkiaan 183. Kuntalain mukaisesti tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa.

Henkilöstö siirtyy kunnista siirtosopimuksen mukaisesti vuoden 2017 alussa kuntayhtymän palvelukseen, mutta virat eivät ja ne on perustettava uudestaan. Pääosa viroista on lääkärin- ja sosiaalityöntekijöiden virkoja.

Essoten avutusohje hyvksyttiin

Hallitus linjasi Essotelta myönnettäviä avustuksia. Nyt hyväksytyn avustusohjeen mukaan Essote myöntää harkinnanvaraisia avustuksia vastikkeelliseen toimintaan rekisteröityneille järjestöille, yhdistyksille tai säätiöille.

Lähtökohtaisesti Essote avustaa toimintaa, ei tilojen vuokraamista tai lehti-ilmoittelua.

Avustettavan toiminnan tulee kohdistua Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan tai Puumalan asukkaisiin. Toiminnan tulee tukea sosiaali- ja terveyspalveluissa tuotettavia palveluita sekä kuntalaisten hyvinvointia sekä tukea ja täydentää vastuualueiden palvelutuotannon toimintaa.

Vuoden 2017 avustushakemukset on saatu jo Mikkelistä. Muiden kuntien avustukset pannaan haettavaksi vuodenvaihteessa.

Jäsenkunnille takaisin 1,4 miljoonaa euroa

Hallitus päätti esittää valtuustolle, että Essoten jäsenkunnille palautetaan vuoden 2015 tilinpäätöksen mukainen ylijäämä noin 1,4 miljoonaa euroa.

Lue koko hallituksen esityslista

Lisätietoja

Risto Kortelainen
Johtaja/Essote
risto.kortelainen@essote.fi
050 522 8677

Vesa Vestala
Talousjohtaja/Essote
vesa.vestala@esshp.fi
044 351 2540