PUUMALA

Puumala kuuluu Itä-Suomen lääniin ja Etelä-Savon maakuntaan. Puumala on pieni saaristokunta Etelä-Savossa, joka tunnetaan myös nimellä Saimaan Gibraltar. Kunnassa asuu noin 2200 ihmistä. Kirkonkylällä on laaja palvelutarjonta ja lukuisilla kylillä on omat erityispiirteensä ja viehätyksensä. Puumalan kahviloissa ja ravintoloissa viihtyy arkiaamuista viikonloppuöihin vuoden ympäri. Vesillä liikkujille on tarjolla monipuolisia satamapalveluja ympäri kuntaa. Kesämökkejä ja muita majoitusmahdollisuuksia löytyy jokaiseen makuun. Puumala tarjoaa luonnollaan, palveluillaan ja ihmisillään Suomen parhaat puitteet laadukkaalle elämiselle sekä vapaa-ajan vietolle. Tutustu Puumalaan vierailemalla Puumalan omalla sivustolla www.puumala.fi


Puumalan hyvinvointiasema

Puumalan hyvinvointiasema kuuluu sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymään (Essote). Hyvinvointiasema sijaitsee osoitteessa: Niementie 26, 52200 Puumala (Google Maps)

Hyvinvointiasema on potilaille avoinna arkisin klo 8.00 – 15.00. Muina aikoina lääkäripäivystys on Mikkelin keskussairaalan monitoimijapäivystyksessä.


Lääkärinä Puumalassa

Puumalan hyvinvointiasemalla lääkärin työn ehdoton etu on se, että hoitohenkilökunta helpottaa lääkärin työtä valtavasti. Hyvinvointiasemalla työskentelee 2 sairaanhoitajaa (astma- ja dm-hoitaja), terveyskeskusavustaja sekä 1 lähihoitaja neuvonnassa. Hoitotyöryhmä valmistelee potilaat lääkäriä ja mahdollisia toimenpiteitä varten. Potilaista on tehty valmiiksi myös tiivistelmät ja hoitosuunnitelma, jolloin lääkärin on helppo paneutua potilaan hoitohistoriaan. Hoitajat tekevät paljon myös itsenäistä hoidontarpeen arviointia / hoitotyötä (esim. silmätulehduksen hoito, johon saattavat kysyä apua viereisestä huoneesta). Hoitajat myös huolehtivat potilaiden ohjeistuksesta jatkotoimenpiteiden osalta lääkärin vastaanoton jälkeen. Puumalassa ei ole potilasjonoja ja monipuolista lääkärin työtä pääsee tekemään ammattimaisen, potilasaineiston erinomaisesti tuntevan hoitajatyöryhmän avustama.

Ensisijaisesti lääkärin toivotaan tekevän täyttä työaikaa viitenä päivänä viikossa, mutta työviikon voi halutessaan tehdä myös 3-4 päiväisenä (60-80% työaika). Vaihtoehtoinen viikkotyörakenne on myös pitää vastaanottoa viitenä päivänä viikossa aamusta puolille päivin saakka (50-60% työaika). Koska hyvinvointiasemalla työskennellään itsenäisesti, lääkäri voi rakentaa itse työjärjestyksen. Vastaanottoajat ovat noin 30-40 min ja kiireajat noin 20 min. Potilaskohtaisesti voidaan varata myös tupla-aikoja. Potilaita käy vastaanotolla omasta työtahdista riippuen noin 8-12 potilasta päivässä.

Toimistotöitä ja reseptien uusimisia varten on mahdollisuus järjestää aikaa aamuun ja iltapäivään, 1,5h / päivä. Tehostetun palveluasumisen ja lyhytaikaishoitoyksikön lääkärintyön hoitaa toinen lääkäri osin etäpalveluna. Noin kerran kuussa työnkuvaan kuuluu kouluterveydenhuoltoa ja viikoittain pieni osa neuvolatoimintaa, myös tätä sektoria hoitaa tällä hetkellä kiertävä lääkäri. Puumalan lääkäri voi halutessaan ottaa neuvola- ja koululääkärityön osaksi omaan työjärjestystään.


Hyvinvointiaseman tilat ja työyhteisö

Puumalan hyvinvointiasema on avara ja valoisa ja se on varusteltu erittäin hyvin kaikkien vaadittavien toimenpiteiden tekemiseen. Työntekijät ovat viihtyneet samalla työnantajalla sekä nimenomaan Puumalan työpisteessä pitkään lääkäreistä ja hoitohenkilökunnasta lähtien. Puumalassa työtahti on verkkaisempi kuin esimerkiksi Mikkelissä ja hoitajat huolehtivat, ettei työ kuormita lääkäriä liikaa ja työtä tehdään todella yhteisvoimin.

Yhteistyö kunnan kanssa on myös mutkatonta ja helppoa. Jos hyvinvointiasemalla ja hoitotyössä havaitaan joitain puutteita, kunnan päättäjät kuuntelevat mielellään työntekijöitä ja järjestävät asiat kuntoon. Työoloista tekee miellyttävän myös se, että Puumalassa kuntalaiset arvostavat lääkäriä ja luottavat lääkärin sanaan. Potilaat noudattavat esim. lääkärin antamia ohjeita täsmällisesti ja ottavat lääkkeensä melkein kellon tarkkuudella.


Laboratorio, röntgen, uä ja testit

Laboratorio palvelut löytyvät Puumalasta kolmena aamuna viikossa (ma, ke ja pe klo 8 – 11) ja vuoden 2020 alusta kahtena aamuna viikossa (ma ja ke 8-11). Röntgen kuvantamiset tehdään Mikkelissä. Pikanäytteinä on saatavana CRP, Tnt, Fidd ja Hb. Potilasmateriaali on paljolti vanhempaa väestöä, kuten yleensäkin pienemmissä kunnissa. Hyvinvointiasema on varusteltu hyvin ja kaikkia tavallisia toimenpiteitä mukaan lukien poskiontelopunktio ja perkutaanisen rakkokatetrin asennus voidaan Puumalassa tehdä lääkärin osaamisen mukaan.


Perehdytys ja konsultaatiomahdollisuudet

Perehdytyksestä sekä ohjauksesta vastaa Puumalan hyvinvointiaseman ylilääkäri Eeva Björkstedt. Senioritukea on saatavana puhelimitse Juvan tai Mikkelin hyvinvointikeskuksista tai tarvittaessa myös paikan päällä. Erikoissairaanhoidon konsultoinnit onnistuvat kätevästi Mikkelin keskussairaalasta. Erikoislääkärit ovat tavoitettavissa puhelimitse ja he näkevät rtg-kuvat ja ekg:t suoraan potilastietojärjestelmästä. Potilastietojärjestelmä on Effica.


Koulutukset, erikoistumiset ja lääkärikokoukset

Puumalan lääkäri pääsee osallistumaan viikoittain järjestettäviin koulutuksiin Skype-etäyhteyksien avulla. Koulutuksiin, lääketiedepäiville, kongresseihin sekä muihin Puumalan ja Mikkelin ulkopuolella järjestettäviin tilaisuuksiin pääsee hyvin. Puumalan hyvinvointiasemalla lääkäri ja hoitohenkilökunta pitävät kerran kuukaudessa pidemmän aamuhetken, jossa suunnitellaan talon asioita. Kunnes Puumalaan löydetään vakituinen lääkäri, toiveissa olisi, että vastaavanlaisia yhteisiä suunnitteluhetkiä olisi viikoittain.


Palkkaus ja päivystysmahdollisuudet

Lisensiaatin peruspalkka on 6505,78e € +20%:n Puumala lisä + lomakorvaukset noin 9%. Lisäksi Puumalassa maksetaan rekrytointilisää 500 €/kk. = n. 9000 €/kk.

Viikonloppuisin ei ole päivystysvelvollisuutta, mutta MKS:ssa saa käydä päivystämässä monitoimijapäivystyksessä ja tämä tarvittaessa huomioidaan työsuunnittelussa. Mikäli päivystyksiä haluaa tehdä, tulee liittyä päivystysrinkiin. Kaikki tulijat haastatellaan tähän erikseen. Vuorot varataan sähköisen järjestelmän kautta.

Lisätietoja: santeri.seppala(ät)essote.fi


Asuminen

Vakituiseen työsuhteeseen tulevaa lääkäriä avustetaan kaikin mahdollisin tavoin asuntojärjestelyissä. Paikkakunnalta voidaan tarvittaessa järjestää myös kalustettu asunto lyhyempään määräaikaiseen työsuhteeseen tulevalle lääkärille.