Osana Essoten talous- ja muutosohjelmaa Anttolan neuvolan palvelut siirtyvät 24.2.2020 ja Haukivuoren neuvolapalvelut siirtyvät 1.4.2020 lukien Perhetaloon Mikkeliin. Muutoksen taustalla on, että lasten ja äitien määrä on Anttolassa ja Haukivuoressa merkittävästi vähentynyt viime vuosina yleisen syntyvyyden vähenemisen myötä. Lisäksi talous- ja muutosohjelman sekä Esper-hankkeen mukaisesti toimitilojen määrää vähenee.

– Osa neuvoloiden asiakkaista on myös jo valinnut asiointipaikakseen Perhetalon paikallisen hyvinvointiaseman sijasta. Perhetalosta löytyvät saman katon alta useimmat lasten ja perheiden tarvitsemat sote-palvelut, arvioi valintojen perusteita neuvolapalvelujen palvelupäällikkö Greta Jauhijärvi.

Haukivuorella ja Anttolassa järjestetään vastaanottotoiminnan sijasta liikkuva vastaanotto neuvolatoimintaa noin kerran kuukaudessa. Terveydenhoitajat jalkautuvat Perhetalosta Haukivuoren ja Anttolan palvelukeskuksiin muuttaneille hyvinvointiasemille. Vastaanottoajat neuvolaan voi varata koko Essoten neuvolan yhteisestä puhelimesta 015 744 77 44 (7.30 -14.00). Liikkuvan vastaanoton palvelut on tarkoitettu ensisijaisesti autottomille perheille.

Neuvolatoimintoihin kuuluvat perhesuunnittelupalvelut sekä kohdunkaulan syövän joukkoseulonnat on anttolalaisille järjestetty tähänkin asti Perhetalossa.

– Neuvolatyön painopiste muuttuu, kun syntyvyys alenee. Nyt jää paremmin aikaa ratkoa vanhemmuuden ja parisuhteen paineita eli ehkäistä ongelmia ennalta. Perhetalossa on hyvä paketti myös anttolalaisille ja haukivuorelaisille, Jauhijärvi sanoo.

Molemmissa neuvoloissa on työskennellyt yksi terveydenhoitaja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositusten mukaan riittävän osaamisen ylläpitämiseksi yhdellä terveydenhoitajalla tulisi olla vuodessa 38 raskaana olevaa naista äitiysneuvolan asiakkaana ja 200 lasta lastenneuvolan asiakkaana.

Vuonna 2016 Anttolaan (postinumeron perusteella tarkasteltuna) syntyi kuusi lasta, vuonna 2017 kymmenen ja vuonna 2018 neljä lasta. Lastenneuvolan palvelujen piirissä on Anttolassa tällä hetkellä noin 100 lasta. Raskaana olevia äitiysneuvolan palveluita käyttäviä äitejä on seitsemän.

Haukivuorella syntyi vuonna 2016 yhdeksän lasta, vuonna 2017 niin ikään yhdeksän ja vuonna 2018 neljä (postinumeron perusteella tarkasteltuna). Lastenneuvolan palvelujen piirissä on Haukivuorella tällä hetkellä noin 80 lasta. Raskaana olevia äitiysneuvolan palveluita käyttäviä henkilöitä on tällä hetkellä seitsemän.

Perhetalossa on saatavilla monipuolisesti lasten ja perheiden palveluja. Siellä toimivat muun muassa Perhe- ja sosiaalipalvelujen laajasti sote-integroidut palvelukokonaisuudet, lastentautien vastaanotto, lastenneurologia ja synnytys- ja naistentautien yksiköt.

Neuvolan terveydenhoitajan ja lääkärin työtä tukevat Perhetalossa perhetiimin ammattilaisten palvelut. Näitä ovat esimerkiksi perheohjaus ja perheterapia sekä psykologi- ja kuntoutuspalvelut. Yhdessä nämä palvelut muodostavat lapsiperheiden arkea matalalla kynnyksellä tukevan hyvinvointineuvolan.

Perhetalossa työskentelee myös laaja joukko lapsiperheiden sosiaalipalvelujen ammattilaisia.

Essoten talous- ja muutosohjelmalla pyritään muun muassa toimitilojen käytön tiivistämiseen ja tehostamiseen, jotta palveluihin on paremmin käytettävissä resursseja. Kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen päätti muutoksista 24.2.2020.

Lisätietoja

Greta Jauhijärvi
Palvelupäällikkö, neuvolapalvelut
Perhe- ja sosiaalipalvelut, Essote
greta.jauhijarvi [at] essote.fi
040 359 8151

Satu Auvinen
Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja
Essote
satu.auvinen [at] essote.fi
044 351 2302