Asiakasmaksut yhtenäistetään Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) alueella. Essoten hallitus päätti maksuista torstaina (15.12.).

Talousarvion mukaisesti Essote kerää maksuilla kaikkiaan 29,3 miljoonaa euroa, jotka tulevat lähinnä terveyspalvelujen ja vanhus- ja vammaispalvelujen asiakkailta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut perustuvat pääosin asiakasmaksulakiin ja -asetukseen. Lakisääteisiä korotuksia ei tällä kertaa tullut.

Maksut yhdistetiin Mikkelin seutusoten, Juvan ja entisen sairaanhoitopiirin maksuista. Muutoksia maksuihin tuli eniten Juvalla.

Suurin alennus tuli keskussairaalan päivystysmaksuun, joka on jatkossa 28,70 eli sama kuin päivystysmaksu terveyskeskuksissa eli tulevissa hyvinvointikeskuksissa.

Essote ottaa käyttöön aiemmin vain Juvalla käytetyn sairaanhoitajakäynnin maksun 11,50 euroa. Käytäntö on yleinen koko maassa.

Hallitus päätti yksimielisesti, että toimeentulotukea saavilta lapsiperheiltä ei peritä lapsiperheiden kotipalvelumaksua. Pohjaesityksessä tämä maksu oli.

Hallitus äänesti myös lapsiperheiden tilapäisestä kotipalvelumaksusta, jonne Tuula Vornanen (sd) esitti yhtä maksuluokkaa. Hallitus päätyi äänin 6-2 jatkamaan usealla maksuluokalla.

Seija Kuikka (kesk) esitti, että vuosien 1939-45 sotien veteraanit vapautettaisiin päiväkirurgisista maksuista. Maksuvapautukset laitettiin yksimielisesti virkamiesten valmisteluun.

Hallitus hyväksyi myös toimeentulotuen soveltamisohjeet 1.1.2017 lähtien. Perustoimeentulotuki siirtyy tuolloin Kelan hoidettavaksi ja soveltamisohjeet tarvittiin uuteen tilanteeseen.

Käteismaksukäytännöt muuttuvat

Asiakasmaksujen käteismaksukäytännöt muuttuvat Essotessa, kun kuntayhtymä pyrkii kohti sähköisiä maksuja:

Essotella on valmiudet lähettää laskut asiakkaille joko Kuluttaja e-laskuina tai suoravaltuutuksena.
Kuluttaja e-lasku -valtuutuksen asiakas voi tehdä verkkopankissa tai suoravaltuutuksena pankissa.
Essoten laskuja voi maksaa käteisellä ensi vuonna vain kahvioon Mikkelin keskussairaalassa.
Katso kaikki maksut täältä.

Lue koko esityslista.

Lisätietoja

Vesa Vestala
Talousjohtaja/Essote
vesa.vestala@essote.fi
044 351 2540