Tietokonetomografiassa (TT) eli viipalekuvauksessa saadaan röntgensäteiden avulla tarkkoja anatomisia leikekuvia mistä tahansa kehon alueelta. Tietokonetomografiakuvauksia tehdään paljon mm. pään, kaulan, vartalon ja raajojen alueelta. Leikekuva on harmaasävytteinen kuva, josta erottuvat eri elimet ja kudokset, esim. luu, rasva, ilma, sisäelimet ja verisuonet. Yhdessä tutkimuksessa syntyy kymmenistä satoihin leikekuvaa kuvauskohteesta riippuen.

Tutkimuksen aikana potilas makaa tutkimuspöydällä liikkumatta pöydän liikkuessa edestakaisin. Itse kuvaus on hyvin nopea ja kestää muutamista sekunneista muutamiin minuutteihin kuvauksen luonteesta riippuen. Kuvaus vaatii jonkin verran valmisteluja, ja kaikkine esivalmisteluineen se kestää noin 10–30 minuuttia. Kuvauskohteesta riippuen potilaalle annetaan hengitysohjeita. TT-tutkimus on potilaalle kivuton.

Kuvauksen yhteydessä annetaan usein laskimoverisuoneen laitettavan kanyylin kautta varjoainetta. Varjoaine parantaa verisuonten ja eri kudosten näkyvyyttä, ja on osassa tutkimuksista välttämätön. Varjoaine voi aiheuttaa ohimenevän lämmöntunteen ja metallin maun suuhun. Varjoaine poistuu verenkierrosta virtsan mukana.