Imeväisikäisen ruoka ja syöminen

Täysimetystä suositellaan 4-6 kuukauden ikään saakka. Lapsentahtinen imetys turvaa lapsen ravinnon ja nesteen saannin D-vitamiinia lukuun ottamatta. D-vitamiinin riittävä saanti turvataan D-vitamiinilisällä  2 viikon iästä lähtien. D-vitamiinivalmistetta annostellaan yksilöllisesti lapsen saaman ravinnon mukaan.

Maisteluannoksien tarjoaminen voidaan aloittaa 4-6 kuukauden iässä. Maisteluannoksia ja myöhemmin lisäruokia tarjotaan vasta sitten kun vauvalla on valmiudet niiden syöminen, esim. kielen ulostyöntämisrefleksi häviää. Syömisen jälkeen eli lapsen lopetettua rinnalla tarjotaan jälkiruuaksi pieni annos (1/2 tl) sosetta maisteltavaksi. Maisteluannoksen suuruutta lisätään menekin mukaan. Alle 5 kk-ikäiselle tarjotaan vaihtelevasti erilaisia kasvis-, marja- ja hedelmäsoseita, tarvittaessa vedellä tai rintamaidolla notkistettuna. Aikaisintaan 5 kk:n iästä voidaan tarjota viljavalmisteita (puuroa), kanaa, kalaa, lihaa ja kananmunaa.

Kiinteiden ruokien tarjoaminen aloitetaan puolen vuoden iässä, koska lapsi tarvitsee kiinteitä ruokia kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Sormiruokailu kehittää motorisia taitoja. Ruokien tarjoamisjärjestystä vaihdetaan. Ensin tarjotaan sose- ja/ tai sormiruokaa, sitten rintamaitoa (tai äidinmaidonkorviketta). Uusia ruokia tarjotaan monipuolisesti. Valikoimaa voi laajentaa rohkeasti, koska suolisto on kypsynyt vastaanottamaan kaikenlaisia ruokia, paitsi lehmänmaitoa. Jos imeväisikäisellä on käytössä äidinmaidonkorvike, lisäruoka voi olla tarpeen aloittaa 4 kk iässä.  10-12 kk iässä lasta voi totuttaa maustamattomiin hapanmaitovalmisteisiin ja tavallista  maitoa voi käyttää ruuanvalmistuksessa. Rasvaton maito sopii ruokajuomaksi 1 vuoden iästä lähtien.

Lisäruokien karkeusastetta lisätään puolen vuoden iästä lähtien, jotta lapsen suun ja kielen motoriikka kehittyy syömään oppimisen herkkyyskausien mukaisesti. Sormiruokailu siedättää karkeampaan ruokaan ja harjaannuttaa kädestä syömistä sekä pinsettiotetta. Lisää sormiruokailusta täällä

Happamia ja karvaita makuja on esim. kasviksissa ja marjoissa. Happamiin ja karvaisiin makuun tottumiseksi lapsi tarvitsee useita maistamiskertoja. Kasviksia ja marjoja on tärkeää tarjota säännöllisesti.

Suolaa, suolaa sisältäviä elintarvikkeita tai sokeria ei lisätä alle 1-vuotiaan ruokaan. Puolen vuoden iästä lähtien lapselle voi antaa sopivaa syömistä perheen aterioilta (esim. keitettyä perunaa ja kasviksia, suolaamatonta ja miedosti maustettua lihaa), jolloin lapsi tutustuu perheen ruokamaailmaan.

Joidenkin elintarvikkeiden käyttöä on hyvä rajoittaa imeväisiässä. EVIRAn (Elintarviketurvallisuusviraston) nettisivuilla on päivitetty taulukko, jossa on tällä hetkellä tiedossa olevat elintarvikkeet, joiden käyttöön liittyy mahdollisia vaaroja eri elämänvaiheissa. Lisätietoa Ruokaviraston sivulta: Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet

KATSO LISÄTIETOA SYÖDÄÄN YHDESSÄ -OPPAAN SIVUILTA 62-75