Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sikiön ravitsemus ja kasvu määräytyvät pääosin äidin raskautta edeltäneen ravitsemustilan pohjalta. Ruokavalion laatuun tuleekin kiinnittää huomiota jo raskautta suunniteltaessa. Syödään yhdessä -suositus (katso opas s. 42-55)  

  • Ennen raskaaksi tulemista tulisi aloittaa foolihappolisän käyttö (400 mg/vrk), jota jatketaan vähintään 12. raskausviikolle saakka. Raskautta suunnittelevan naisen riittävä folaattivarasto ennen hedelmöittymistä ja varhaisilla raskausviikoilla on erittäin tärkeät sikiön keskushermoston kehittymiselle. Folaattia saadaan kasviksista ja täysjyväviljasta valmisteen lisäksi.
  • D-vitamiinilisä (10 µg/vrk) on syytä olla käytössä koko raskauden ja imetyksen ajan. Raskausaikana on myös kiinnitettävä erityistä huomiota riittävään jodin saantiin. Neuvolan terveydenhoitaja arvioi tarvitaanko muita yksilöllisiä lisiä (kalsium, rauta tai monivitamiini).

Raskausaikana kannattaa huolehtia ruokavalion monipuolisuudesta ja hyvästä laadusta. Monien vitamiinien ja kivennäisaineidentarve lisääntyy huomattavasti, vaikka energiaa tarvitaan vain hiukan tavallista enemmän. Äidin hyvinvointiin sekä sikiön kasvuun ja kehitykseen tarvittavat ravintoaineet on mahdollista saada koko perheelle suositellusta, terveyttä edistävästä ruokavaliosta.

Erityisen suositeltavia odotusajan ruokia ovat kaikki marjat, hedelmät ja kasvikset, täysjyvävilja sekä rasvattomat maitotuotteet, vähärasvaisimmat lihavalmisteet ja kala. Vähintään kaksi kolmasosaa äidin syömästä rasvasta tulee olla pehmeää kasvirasvaa: kasviöljyjä ja niitä sisältäviä rasiamargariineja. Myös mantelit ja erilaiset pähkinät sisältävät pehmeää rasvaa; käyttösuositus on 2 rkl/pvä. Jos kalaa ei voi syödä esimerkiksi ruoka-aineallergian vuoksi, on tärkeää käyttää rypsiöljyä. Pehmeän rasvan tarve on erityisen suuri viimeisen raskauskolmanneksen aikana ja ensimmäisinä elinkuukausina, jolloin lapsen aivot kehittyvät.

EVIRAn (Elintarviketurvallisuusviraston) nettisivuilla on päivitetty taulukko, jossa luetellaan ne tällä hetkellä tiedossa olevat elintarvikkeet, joiden käyttöön liittyy mahdollisia vaaroja eri elämänvaiheissa.

Erityistilanteet