Sikiökausi ja varhaislapsuus ovat voimakasta kasvun ja kehityksen kautta. Uusia kudoksia muodostuu ja opitaan syömisen perustaitoja: syömistä, ruokavalintoja ja ruokakulttuuria. Säännöllinen ruokarytmi, ruuan monipuolisuus ja terveellisyys edistävät hyvää kasvua ja kehitystä.

Äidin ruokailu ja ravintoaineiden saanti ennen raskautta ja raskauden aikana vaikuttaa kehittyvän sikiön kasvuun ja kehitykseen. Kasvuun tarvitaan runsaasti ravintoaineita, mutta kohtuudella energiaa.

Äidin syömän ruuan maut erittyvät lapsiveteen ja erityisesti rintamaitoon, joten vauva saa maistiaisia siitä ruokakulttuurista mihin syntyy ennen kuin itse alkaa syömään kiinteää ruokaa. Ennen esikouluikää opitaan makumieltymykset ja tottumukset, jotka säilyvät aikuisikään. Lapsena opitaan myös ne tavat joilla ehkäistään koko eliniän ajan kansansairauksia (lihavuutta, tyypin 2 diabetesta sekä sydän- ja verisuonisairauksia). Aikuinen on malli lapselle. Tavat, käyttäytyminen, asenteet ruokaan ja syömiseen sekä ruokailutilanteiden vuorovaikutus opitaan jäljittelemällä aikuisia yhteisissä ruokailutilanteissa.

SYÖDÄÄN YHDESSÄ -ruokasuositukset lapsiperheille on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus lasten, lapsiperheiden ja raskaana olevien ja imettävien ruokavaliosta.

Katso lisää Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheelle oppaasta (pdf)