Parista perheeksi

Parisuhde on yksi ihmiselämän sekä vaikeimpia että antoisimpia ihmissuhteita. Ihmisellä on luontainen tarve kuulua johonkin, olla jonkun oma, olla toiselle merkityksellinen.

Pari tuo mukanaan keskinäiseen suhteeseensa elämänsä ja kasvuhistoriansa aikana näkemänsä ja kokemansa parisuhteet, hyvine ja huonoine puolineen. Sen mitä haluaa ottaa mukaansa ja minkä jättää taakseen kasvuhistoriastaan, kannattaa tehdä tietoisesti. Muuten toistamme samaa, ei aina niin toimivaa mallia. Parisuhde suo tilaisuuden korjaaviin/eheyttäviin kokemuksiin ja kouluttaa meitä toisen erilaisuuden sietämiseen. Parisuhde on ainutlaatuinen tilaisuus läheisyyteen, kiintymykseen ja iloon.

Vauvan syntymä laittaa parisuhteen uusiksi. On otettava huomioon, siedettävä, sopeuduttava ja toisinaan sinniteltävä. Olisi jaksettava olla vanhempana, puolisona eikä itseäänkään pidä unohtaa. Parisuhde on lapsen koti. Vanhempien parisuhde on malli lasten tuleville parisuhteille. Onnistunut parisuhde on kahden erillisen ihmisen yhteinen kumppanuussuhde, joka kehittyy yhteenliittymisen ja erillistymisen kautta. Moni muutos tapahtuu kriisin kautta. Parisuhde ei ole pysyvä tila eikä sen sellainen tule ollakaan; niin ihmisillä kuin suhteillakin on oikeus muuttua.

Kirjavinkit:
Viinikka Anne (toim. 2014) Mentalisaatio per­heiden kohtaamisessa. Mannerheimin lastensuojeluliitto
Pruuki Heli, Timoria Marjo, Väätäinen Markku (2013) Pari suhteessa. Tunne itsesi, uskalla rakastaa. Otava