Sairaalan ravitsemispalvelut ovat osa potilaan hyvää hoitoa. Ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruoka ja hyvä ravitsemustila edistävät muun hoidon onnistumista, nopeuttavat toipumista ja vähentävät lisäsairauksia. Useat sairaudet lisäävät ravinnon tarvetta ja voivat huonontaa ruokahalua, jolloin tarvitaan tehostettua ravitsemushoitoa. Riittävä syöminen ja juominen on toipumisen kannalta tärkeää, vaikka ruoka ei maistuisikaan. Ruokailuhetket tuovat virkistystä ja mielihyvää. Sairaalaruoka on myös malli kotiruokailua varten.

Haluamme maittavalla ruoalla piristää sairaalapäiviäsi ja edistää toipumistasi!

Ateria-ajat osastolla

Mikkelin keskussairaala Moision sairaala
Aamupala klo 07.00 – 07.45 klo 07.00 – 08.00
Lounas klo 10.45 – 11.30 klo 11.00 – 12.00
Välipala klo 14.00 klo 13.00 – 14.00
Päivällinen klo 15.45 – 16.30 klo 15.30 – 16.30
Iltapala klo 19.00 – 20.00 klo 19.00 – 20.00

Ravintok2016_SamiFunke-8281

Ruoan tilaaminen

Ruoka valmistetaan ja jaetaan tarjottimille sairaalan ravintokeskuksessa. Ruoka tilataan osastolle tulohaastattelun perusteella. Tulohaastattelussa selvitetään, millaiseen ruokaan olet kotona tottunut sekä sairaudet ja lääkitykset, jotka on erityisesti huomioitava ruoan tilaamisessa.

Ruoan tilauksen yhteydessä valitaan sopiva ruokavalio, ruoan rakenne ja energiataso.Sopiva energiataso valitaan ruokahalun ja energiantarpeen mukaan. Jos tilattu ruoka-annos tuntuu toistuvasti liian suurelta tai pieneltä, on tärkeää, että kerrot siitä hoitajalle. Ruokatilausta muutetaan tilanteen mukaan. Toivomuksia voit esittää mm. leivän, ruokajuoman sekä aamu- ja iltapalan osalta. Osastolla on myös mausteita, joita voit halutessasi pyytä. Muistathan kertoa toiveesi osastohenkilökunnalle. Tieto toiveista välittyy ravintokeskukseen osastohenkilökunnan kautta.

Jos ruokahalu on huono

Kertokaa osaston henkilökunnalle, jos ruokahalu on huono. Osastolle voidaan tilata mieluisia ruokia, välipaloja ja ravintosisällöltään monipuolisia täydennysravintojuomia. Toiveruokia ja välipaloja voidaan tilata erillisen listan mukaan, mikäli se on sairauden hoidon kannalta perusteltua.

Ravitsemusterapeutin ohjaus

Jos haluat henkilökohtaista ravitsemusohjausta, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Saat häneltä tarvittaessa lähetteen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Tuliaiset ja omat eväät

Jos vieraat haluavat tuoda tuliaiseksi syötävää, asiasta kannattaa keskustella osaston henkilökunnan kanssa. Useilla osastoilla on rajalliset kylmäsäilytystilat, joten tuliaisiksi on yleensä suositeltavaa tuoda elintarvikkeita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä.