Mikkelin keskussairaalassa ja Moision sairaalassa on pitkä kokemus ruokavalioiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Valmistamme ammattitaidolla vaativimmatkin erityisruokavaliot ja teemme parhaamme, että tarjoamamme ruoka ilahduttaa sairaalapäiviäsi. Saat rajoituksista huolimatta monipuolista ja maukasta ruokaa.

Ruokavalio on keskeinen osa hoitoa. Perusruokavalion lisäksi suunnittelemme erityisruokavalioita eri asiakasryhmien tarpeet huomioiden. Monissa tilanteissa, esimerkiksi keliakian ja laktoosi-intoleranssin hoidossa, ruokavalio on ainoa hoitokeino. Teemme parhaamme, että saat juuri sinulle sopivaa ruokaa mahdollisimman pian hoidon alettua.

Ravintok2016_SamiFunke-8266

Seuraavassa on esitetty sairaalassa käytössä olevat ruokavaliot, rakenteet ja energiatasot.

Ruokavaliot

Perusruokavaliot aikuisten ja lasten perusruokavaliot
Kasvisruokavaliot eri vaihtoehtoja
Erityisruokavaliot
Laktoositon täysin laktoositon ruoka, laktoosia 0 g / ateria
Gluteeniton keliaakikolle ja ihokeliaakikolle, luontaisesti gluteeniton ruokavalio
Allergia ruoka-allergisen ruokavalio, eri vaihtoehtoja
Masu maha- ja suoliongelmaisen ruokavalio (Masu 1 ja Masu 2)
– Erittäin vähäsuolainen suolaa alle 6 g /vrk
– Munuaissairaudet munuaispotilaan ruokavalio, eri vaihtoehtoja
Tutkimusruokavaliot tarvittaessa eri tutkimusten yhteydessä
Tehostettu ruokavalio

 

Rakenteet

Pehmeä rakenne

 • käytetään silloin, kun on puremis- tai nielemisvaikeuksia esim. jos hampaita puuttuu
 • ruoka on rakenteeltaan sellaista, että sen saa helposti haarukalla hienonnettua: liha pehmeä, peruna kokonainen, tuoreet kasvikset hienonnettuna
 • leipänä vaalea leipä
Sosemainen rakenne

 • käytetään silloin, kun pehmeä rakenne on liian karkeajakoista
 • voidaan syödä pureskelematta, rakenne tasainen
 • sosemaista sileää rakennetta käytetään silloin, kun sosemainen ruoka ei ole riittävän hienojakoista (esim. nielun alueen leikkaus)
 • täydennysravintojuomia voidaan käyttää, jos tarvitaan lisäenergiaa
 • ruokaa voidaan tarvittaessa sakeuttaa osastolla sakeuttamisjauheella
Nestemäinen rakenne

 • käytetään silloin, kun kiinteän, pehmeän tai sosemaisen ruoan syöminen ei ole mahdollista suun, nielun, ruokatorven tai mahalaukun sairauden tai leikkauksen vuoksi
 • tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön puutteellisen ravintosisällön vuoksi
 • rikastettu monipuolisella täydennysravintojauheella ravintokeskuksessa
 • täydennysravintojuomia voidaan käyttää lisänä

 

Energiatasot

1800 kcal (7,5 MJ) oletusenergiataso useimmat sairaalan potilaat, joilla ei ole vaikeaa sairautta naispotilaat ja ikääntyneet liikapainoiset miehet
1200 kcal (5 MJ) laihduttavat potilaat (naiset)
1400 kcal (6 MJ) iäkkäät ja pienikokoiset naiset, joilla on hyvä ravitsemustila, eikä sairautta, joka lisäisi energian tarvetta laihduttavat potilaat (miehet)
2200 kcal (9 MJ) nuoret, liikkuvat potilaat imettävät ja synnyttäneet äidit akuuttipotilaat, joilla lisääntynyt energiantarve
2500 kcal (10,5 MJ) nuoret, liikkuvat miehet potilaat, joiden energian tarve on lisääntynyt huomattavasti

Perusruokavalio

Sairaalassa tarjottava ruoka suunnitellaan valtakunnallisen sairaalaruokasuosituksen ja ravitsemussuositusten ohjeiden mukaiseksi. Se sopii useimmille sellaisenaan esimerkiksi diabeetikoille sekä sydän- ja verisuonisairauksissa. Myös painonhallintaan ja laihdutukseen on perusruoka sopiva valinta. Hyvin suunniteltu ruoka on maukasta, monipuolista ja sen vitamiini- ja kivennäisainetiheys on suuri.

Sairaalassa on kiertävä ruokalista, joka on viikoittain nähtävissä osastolla. Ruoan laadun tasaisuus varmistetaan vakioiduilla resepteillä.

Sairaalassa tarjotaan päivittäin täysjyväviljavalmisteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja runsaasti joka aterialla. Ruoassa on rasvaa kohtuullisesti ja se on laadultaan pehmeää rasvaa. Sairaalassa suositaan vähärasvaisia leikkeleitä (rasvaa alle 15 %). Maitovalmisteista käytetään rasvattomia tai vähärasvaisia tuotteita (rasvaton maito, piimä ja jogurtti, 1% viili). Kalaa tarjotaan 2-3 kertaa viikossa. Leipärasvana on kasviöljypohjainen levite ja salaatinkastikkeet ovat kasviöljypohjaisia hyvän rasvan laadun vuoksi. Ruoka valmistetaan enimmäkseen ilman rasvan lisäämistä ja vähäsuolaisena.

Kasvisruokavalio

Sairaalassa on tilattavissa seuraavat kasvisruokavaliot:

Pescovegetaarinen ruokavalio – kasvikunnan tuotteiden lisäksi käytetään maitovalmisteita, kananmunaa ja kalaa

Lakto-ovovegetaarinen ruokavalio – kasvikunnan tuotteiden lisäksi käytetään maitovalmisteita ja kananmunaa

Laktovegetaarinen ruokavalio – kasvikunnan tuotteiden lisäksi käytetään maitovalmisteita

Vegaaniruokavalio – sisältää vain kasvikunnan tuotteita, tilataan poikkeustapauksissa

Laktovegetaarinen, lakto-ovovegetaarinen ja pescovegetaarinen ruokavalio takaavat oikein koostettuna ravintoaineiden riittävän saannin. Nämä kasvisruokavaihtoehdot ovat ravitsemussuositusten mukaisia ja sopivat myös raskaana oleville ja imettäville sekä lapsille.

Monipuolisestikaan koottu vegaaniruokavalio ei sisällä riittävästi kaikkia ihmiselle välttämät-tömiä ravintoaineita. Kriittisimmät ravintoaineet vegaaniruokavaliossa ovat B12-vitamiini ja D-vitamiini. Tosin valoisana aikana D-vitamiinia syntetisoituu iholla auringon ultraviolettisäteiden vaikutuksesta, mutta se ei riitä ylläpitämään riittävää D-vitamiinitasoa läpi vuoden. Kriittisiä ravintoaineita vegaaniruokavaliossa voivat olla myös rauta, kalsium, sinkki, riboflaviini, jodi ja B6-vitamiini. Kun käytetään vegaaniruokavaliota, tulee ruokavalion vitamiini- ja kivennäisainetäydennys aina suunnitella yhdessä lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssissa imeytymätön laktoosi eli maitosokeri aiheuttaa suolisto-oireita, kuten vatsakipua, turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia. Laktoosin heikentynyt imeytyminen johtuu maitosokeria pilkkovan laktaasientsyymin vähäisyydestä tai puutoksesta suolistossa.

Laktoosi-intoleranssin hoitona käytetään laktoositonta ruokavaliota. Laktoosin sieto on yksilöllistä. Jos oireet ovat lieviä, laktoosin määrää ei juuri tarvitse rajoittaa. Hapanmaitovalmisteet (jogurtti, viili, piimä) ovat yleensä paremmin siedettyjä, sillä niissä maitosokerin määrä on alhaisempi. Useimmille sopii vähälaktoosinen ruokavalio, jossa käytetään vähälaktoosisia tuotteita (Hyla- ja Into-tuotteet). Pieni osa tarvitsee täysin laktoosittoman ruokavalion, jolloin käytetään täysin laktoosittomia elintarvikkeita. Esimerkiksi pitkään kypsytetyissä juustoissa (kovat, höylättävät juustot) laktoosi on hajonnut kypsytyksen aikana. Laktoositonta ruokavaliota tarvitaan usein väliaikaisesti maha- ja suolistoleikkauksen jälkeen, ripulissa, tulehduksellisissa suolistosairauksissa ja ensimmäisinä kuukausina keliakian toteamisen jälkeen. Laktoositon ruokavalio on eri asia kuin maidoton ruokavalio.

Keliakian tai ihokeliakian ruokavaliohoito

Keliakia on perinnöllinen suolistosairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Ohutsuolen nukkalisäkkeiden surkastumisen ja limakalvon tulehdusreaktion seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Limakalvovaurion aiheuttavat vehnän gliadiini, rukiin sekaliini sekä ohran hordeiini. Sen sijaan kaura ei aiheuta limakalvovauriota. Se kuuluu eri heimoon vehnän, rukiin ja ohran kanssa, joten sen sisältämä gluteeni, aveniini poikkeaa sopimattomien viljojen gluteenista.

Keliakian hoitona on elinikäinen ruokavaliohoito. Pienikin määrä sopimattomia viljoja vaurioittaa ohutsuolta, joten ruokavalio on ehdottoman tarkka. Ruokavalion tavoitteena on poistaa oireet, uudistaa suolinukka sekä palauttaa ravintoaineiden imeytyminen ja ravitsemustila normaaleiksi. Keliaakikon ruokavalio ei sisällä vehnää, ruista ja ohraa eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Niiden täydellinen välttäminen korjaa limakalvovaurion ja parantaa keliakiasta johtuvat oireet.

Useimmille keliakiaa sairastavista sopii perinteinen gluteeniton ruokavalio, joka sisältää vehnätärkkelystä. Pieni osa keliaakikoista tarvitsee kuitenkin luontaisesti gluteenittoman ruoka-valion, joka ei sisällä vehnätärkkelystä. Luontaisesti gluteenittomia viljoja ovat riisi, maissi, hirssi ja tattari. Ne sopivat kaikille keliaakikoille puhtaina valmisteina. Lisäksi keliaakikot voivat käyttää kauraa. Suomen Keliakialiiton hoitosuositusten mukaan kaikki keliaakikot voivat käyttää kauraa (puhtaat tuotteet) ruokavaliossaan eikä kauran käyttömäärää tarvitse rajoittaa. Osa keliaakikoista ei ole kuitenkaan vielä ottanut kauraa mukaan ruokavalioonsa.

Sairaalassa keliaakikon ruokavalio toteutetaan luontaisesti gluteenittomana eikä siinä käytetä kauraa. Ruokavaliossa käytetään luontaisesti gluteenittomia viljoja; riisiä, maissia, hirssiä ja tattaria sekä luontaisesti gluteenittomia jauhoseoksia, peruna- ja maissitärkkelystä. Kun käytät kauraa, kerro siitä osaston henkilökunnalle, niin tieto asiasta välittyy ravintokeskukseen.

Ruoka-allergisen ruokavalio

Ruoka-allergiat ja ruokayliherkkyydet ovat yksilöllisiä ja oireet vaihtelevia. Oireet voivat esiintyä iholla, suolistossa tai hengitysteissä. Oireiden voimakkuus vaihtelee anafylaksiasta lievään ihottumaan. Oireet tulevat joko välittömästi tai muutamien tuntien tai päivien kuluttua sopimattoman ruoka-aineen nauttimisesta.

Ruoka-allergiassa ruoan sisältämä valkuaisaine aiheuttaa elimistössä puolustusreaktion. Ruokayliherkkyys on ruoka-allergiaa laajempi käsite. Siinä syöty ruoka-aine on selvästi yhteydessä oireisiin, mutta taustamekanismi on tuntematon.

Ruoka-allergiaa on enemmän lapsilla kuin aikuisilla. Varhaislapsuuden ruoka-allergiat häviävät usein iän myötä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa oireita. Esimerkkejä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ovat maito, vehnä, ruis, ohra, kananmuna, kala, pähkinät, manteli, soija, maapähkinä, selleri, kiivi. Aikuisilla tavallisimmin allergiaa aiheuttavat siitepölyallergiaan liittyvät ns. ristiallergiat tietyille kasviksille, hedelmille ja mausteille. Yleisimpiä yksittäisiä allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita aikuisilla ovat kala ja kananmuna.

Ruoka-allergian tai ruokayliherkkyyden hoitona on ruokavalio, jossa vältetään oireita aiheuttavia ruoka-aineita ja korvataan ne sopivilla ruoka-aineilla. Ruokarajoituksia noudatetaan aina yksilöllisesti oireiden mukaan. Turhia rajoituksia vältetään. Ruokavalion ravitsemuksellisesta riittävyydestä on tärkeää huolehtia.

Maha- ja suoliongelmaisen ruokavalio

Monissa ruoansulatuskanavan sairauksissa tarvitaan usein kaasun muodostumista ja suolen tukkeumaa ehkäisevää ruokavaliota. Maha- ja suoliongelmaisen ruokavaliota käytetään mm. seuraavissa tilanteissa:

 • ruoansulatuskanavan leikkausten jälkeen
 • ärtyvä suoli –oireyhtymässä
 • avannepotilailla
 • tulehduksellisissa suolistosairauksissa
 • kun suolistossa on ahtaumia (divertikkelit, kiinnikkeet, kasvaimet)
 • kun kaasua muodostavat ruoka-aineet aiheuttavat oireita: ripuli-, dyspepsia- ja sappioireet
 • gastropareesissa

Maha- ja suoliongelmaisen ruokavalion periaatteet

 • säännöllinen ateriarytmi, ruoan huolellinen pureskelu ja rauhallinen ateriointi ovat tärkeitä maha-suoliongelmaiselle.
 • ruoka valmistetaan miedosti maustettuna, keittämällä tai uunissa hauduttamalla
 • liha tarjotaan jauhelihana tai mureaksi haudutettuna, makkara kuorittuna
 • siipikarjan lihaa voidaan käyttää jauhelihana tai poikkisyin pilkottuna mureaksi haudutettuna
 • kala sopii useimmiten sellaisenaan, ruodot ja nahka poistettuna
 • leikkeleenä käytetään lihahyytelöä, sulatejuustoa (Aamupala juusto) ja kokolihaleikke-leitä
 • leipä ja kahvileipä tarjotaan yli päivän vanhana, paahdettuna tai näkkileipänä
 • tarvittaessa leipä tarjotaan ilman kuoria
 • hedelmät ja marjat tarjotaan kiisseleinä, mehukeittoina, hedelmä- ja marjasoseina tuoreina tarjottaviksi sopivat pehmeät hedelmät ja marjat mm. banaani, nektariini, persikka ja mustikka
 • sopivia juomia ovat vesi ja laimea sekamehu
 • maitovalmisteista käytetään vähälaktoosisia (Masu 1) tai laktoosittomia (Masu 2) tuotteita
 • maitohappobakteerien käytöstä on usein hyötyä tuotteina tai kapseleina (Gefilus, Rela ym.)

Ruokavalioista poistetaan seuraavat kaasua muodostavat ja tukkeumaa aiheuttavat ruoka-aineet:

  • paistetut, käristetyt, savustetut, runsasrasvaiset ja runsaasti maustetut ruoat
  • sitkeä liha, siipikarjan ja kalan nahka ja ruodot
  • kaalit, lanttu, nauris, herneet, pavut, paprika, sipulit, kurkku, maissi, selleri, omena (Masu 1 ruokavaliossa käytetään kypsennettyä parsa- ja kukkakaalia, maissia kypsennettynä keitossa tai hienoksi jauhettuna sekä kurkkua kuorittuna)
  • sienet
  • kuitusäikeiset kasvikset/hedelmät:lehtisalaatti, tomaatin kuori,ananas, sitrushedelmät
  • kuivatut hedelmät, mantelit ja pähkinät
  • siemenet, leseet, rouheet, alkiot ja jyvät
  • siemeniä sisältävät marjat ja hedelmät: viinirypäleet, kiivi, vadelma ja lakka
  • makeutusaineet, jotka imeytyvät huonosti (ksylitoli, sorbitoli, maltitoli, mannitoli)
  • hiilihappopitoiset juomat ja alkoholi

Masu2 ruokavaliosta poistetaan lisäksi

  • kaikki raa’at kasvikset à käytetään vain kypsennettyjä sopivia kasviksia
  • parsa- ja kukkakaali, maissi, kurkku
  • kokolihaleikkeleet
  • mansikka ja teollinen appelsiinimehu (juomana voi käyttää sekamehua)
  • tuore leipä ja tuore kahvileipä

Tehostettu ruokavalio

Tehostettua ruokaa tarvitsevat potilaat, jotka syövät tarpeeseen nähden liian vähän, erityisesti alipainoiset (BMI < 18) potilaat tai potilaat, joilla paino laskee hoidon aikana suunnittelemattomasti. Useat sairaudet suurentavat energia- ja suojaravintoaineiden tarvetta kiihtyneen aineenvaihdunnan vuoksi. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi syöpä, kuume, infektiot, palo- ja monivammat, suuret leikkaukset ja kauhkoahtaumatauti.

Tehostetun ruoan annoskoot ovat samat kuin tilatulla energiatasolla, mutta energia- ja suoja-ravintoaineita on runsaammin. Ruokaa tarjotaan usein, mutta pieninä kerta-annoksina. Tärkeintä on turvata riittävä energian saanti, joten ruoka ei vastaa ravintosisällöltään yleisiä suosituksia. Rasvaa ja sokeria käytetään tavanomaista runsaammin. Ruokajuomana käytetään runsaasti energiaa sisältäviä juomia esim. täys/kevytmaitoa, täysmehua, kotikaljaa, virvoitusjuomia sekä mehukeittoa. Leivälle laitetaan runsaasti margariinia. Lisäksi käytetään toiveruokia ja ylimääräisiä välipaloja sekä täydennysravintojuomia. Ravintosisällön parantamiseksi ruoanvalmistuksessa käytetään täydennysravintojauheita niin, ettei se muuta oleellisesti ruoan makua.

Ravitsemushoidon tehostaminen

Syömisen ongelmissa ja vajaaravitsemusriskissä olevilla tai vajaaravituilla potilailla tarvitaan ravitsemushoidon tehostamista. Seuraavista keinoista voidaan käyttää yhtä tai useampia ravitsemushoidon tehostamiseen:

 • valitaan asiakkaalle sopiva ruokavalio, energiataso ja rakenne
 • tehostetun ruoan tilaus ja/tai rikastus osastolla
 • kaunis kattaus ja miellyttävä ilmapiiri
 • pienet ateriat tavanomaista useammin
 • toiveruoat ja ylimääräiset välipalat
 • omaisten tuoma ruoka
 • vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet
 • täydennysravintojuomat ja –jauheet