Äitiys- ja sikiöseulontavastaanotolle ajan varaaminen tapahtuu yleensä netin kautta Essoten – Sähköinen asiointi, osin myös lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä sekä päivystyksenä. Isä tai tukihenkilö voi halutessaan olla mukana. Lapset eivät pääse mukaan tutkimushuoneeseen tai ultraäänitutkimukseen

Lähettämisen syyt: Äitiys- ja sikiöseulontavastaanotolle lähettämisen syynä voi olla moninaisia raskauden ajan ongelmia kuin myös edellisessä raskaudessa esiintyneet ongelmat tai synnytyksen laskettu aika on ohitettu kymmenellä päivällä.

Seulontatutkimukset: Tarjoamme odottaville äideille mahdollisuuden seuraaviin seulontatutkimuksiin:

Kaikille odottaville äideille

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 11-13+6 kaikille raskaana oleville. Siinä selvitetään raskauden sijainti, sikiöiden lukumäärä, elossa olo, laskettuaika ja tiettyjä rakenneongelmia. Mikäli poikkeavaa löytyy, tehdään kromosomipoikkeavuusseulonta alkuraskauden ultraäänitutkimuksen yhteydessä sitä haluaville.

Rakenneultraäänitutkimus 18-21+6 raskausviikoilla tehdään kaikille sitä haluaville.

Edellisten lisäksi

Sikiön kromosomitutkimus (istukkanäyte 11-12 raskausviikolla tai lapsivesipunktio 15 raskausviikolla) 40 vuotta täyttäneille vaihtoehtona varhaisraskauden ultraäänitutkimukselle. Vaihtoehtoisesti äidin verestä voidaan tutkia NIPT- verikoe, josta seulotaan sikiön kromosomit yli 10 raskausviikolla. Tarvittavat lapsivesi- ja istukkanäytteet otetaan äitiyspoliklinikalla. Tarvittaessa perhe ohjataan Kuopion yliopistolliseen sairaalaan erikoistutkimuksiin.

Äitiys- ja sikiöseulontavastaanoton yhteydessä toimii synnytyspelkopoliklinikka, jonka toiminnasta vastaa erikoislääkäri sekä asiaan perehtyneet kätilöt. Käynti pelkopoliklinikalla voi olla pelkästään joko lääkärin tai kätilön vastaanotolla tai molempien luona saman päivän aikana.

Torstaisin Äitiys- ja sikiöseulontavastaanoton yhteydessä toimii diabetesvastaanotto raskaana oleville. Diabetesvastaanottoon tullaan neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin lähettämänä.