Mikkelin keskussairaalassa syntyy vuosittain noin 800 lasta.

Osaston henkilökunnan tavoitteena on hoitaa synnytys yksilöllisesti, perhekeskeisesti ja turvallisesti ottaen huomioon äidin/vanhempien toiveet sekä lääketieteellinen turvallisuus.

  • Synnytyshuoneita on neljä, joista yhdessä on mahdollisuus käyttää ammetta. Lepohuoneita on kolme, joita käytetään yleensä synnytyksen alkuvaiheessa. Niissä voi oleskella koko perhe ennen ja jälkeen synnytystä. Synnytyssalissa kaikki huoneet ovat perhekohtaisia.
  • Synnytyssalissa työskentelee kaksi kätilöä joka vuorossa. Gynekologi päivystää sairaalassa ympäri vuorokauden. Aamu- ja iltavuorossa työskentelee lisäksi sairaalahuoltaja. Lastenlääkäri on sairaalassa ympäri vuorokauden.
  • Ensisynnyttäjien perhevalmennuksen synnytysvalmennus toteutuu lauantaisin kerran kuukaudessa klo 13-15.

Synnytys alkaa useimmiten supistuksilla ja/tai lapsiveden menolla. Verensekainen vuoto voi liittyä synnytyksen alkamiseen. Runsas verinen vuoto vaatii pikaista sairaalahoitoa. Tietoa näistä asioista on annettu jo synnytysvalmennuksessa, mutta jos sairaalaan lähtö mietityttää, niin tarvittaessa voi soittaa synnytyssaliin.

Sairaalassa on mahdollisuus laajaan kivunhoitoon ympäri vuorokauden. Toiveista voi keskustella synnytyksen aikana hoitavan kätilön ja lääkärin kanssa sekä tuleva synnyttäjä voi täyttää synnytystoivelomakkeen, mikä löytyy Hyviksen sivuilta. Jos tuleva synnytys jännittää eikä keskustelu lääkärin tai kätilön kanssa äitiyspoliklinikalla tai terveydenhoitajan kanssa neuvolassa tunnu riittävältä, voidaan varata aika lähetteellä pelkopoliklinikalle, joka toimii äitiyspoliklinikalla.

Isä tai tukihenkilö pääsee suunniteltuun tai kiireelliseen sektioon mukaan.

Synnytyssalista perhe siirtyy muutamien tuntien kuluttua vuodeosastolle. Synnytys voidaan hoitaa myös polikliinisesti, tuolloin kotiutuminen synnytyssalista tapahtuu noin 6-12 tunnin kuluttua, jos siihen liittyvät kriteerit täyttyvät. Lastentautien erikoislääkäri tarkastaa lapsen ennen kotiutusta 1-3 vrk:n ikäisenä.

Synnytyssalissa hoidetaan päivystysaikana myös naistentauteihin ja alkuraskauteen liittyvät ongelmat. Lyhytaikainen hoito voidaan toteuttaa synnytyssalissa ja mahdollinen pitempiaikainen hoito vuodeosastolla