Jokainen tuntee kivun eri tavalla. Kipua on pitkäaikaista ja lyhytaikaista.

Kipuvastaanotolla tutkitaan ja hoidetaan kroonisia, pitkäaikaisia kipusairauksia. Kipuvastaanoton potilailla on muun muassa vaikeita hermokipuja, raaja- ja selkäkipuja. Kipuvastaanotto on tarkoitettu aikuisille.

Kipuvastaanotto on erikoissairaanhoidon ajanvarauspoliklinikka, jonne potilaat tulevat lääkärin lähetteellä. Lähetteen perusteella kipulääkäri arvioi potilaan hoidon tarpeen ja vastaanoton kiireellisyyden. Päivystysvastaanottoa ei ole. Erikoissairaanhoidon kipuvastaanotto toimii läheisessä yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa, jossa myös hoidetaan pitkittynyttä kipua. Perusterveydenhuollon henkilökunta voi myös konsultoida kipuvastaanoton sairaanhoitajaa ja lääkäriä puhelimitse tai sähköisesti.

Akuuttia kipua sairastavat potilaat hoidetaan omalla terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.

Vastaanotolla toimii kipulääkäri ja sairaanhoitaja. Lääkäri työskentelee kipuvastaanotolla neljänä päivänä kuukaudessa, sairaanhoitaja on paikalla arkisin. Vaikeiden pitkäaikaisten kipujen hoito on moniammatillista. Tarvittaessa voidaan tehdä yhteistyötä psykologi, fysioterapeutin ja neurologin kanssa. Käyntikertojen määrä riippuu kivun aiheuttajasta.

Tutustu Terveyskylän Kivunhallintaloon