Naistentautien vastaanotto on ajanvarausvastaanotto, jonne potilaat kutsutaan lähetteen perusteella hoidon vaatiman kiireellisyyden mukaan. Odotusaika poliklinikalle on 3-5 viikkoa, kiireellisissä tapauksissa muutama päivä. Päiväsaikaan päivystyspotilaat tulevat lähetteellä naistentautien vastaanottoon.

Vastaanotolla työskentelee 1-3 lääkäriä ja 1- 2 sairaanhoitajaa.

Vastaanotolla toimii yleisgynekologian vastaanotto, jolla tutkitaan mm. erilaiset kasvaimet, vuoto- ja hormonihäiriöt, kiputilat, Papa-seurannat, alkuraskauden häiriöt, syöpäkontrollit sekä hoidetaan lääkkeelliset raskauden keskeytykset.

Nukutusta vaativat toimenpiteet, kuten kaavinnat, kohtuontelon tähystykset, raskauden keskeytykset imukaavinnalla, sterilisaatiot ja virtsanpidätyskyvyn parantamisleikkaukset tehdään päiväkirurgian yksikössä.

Naistentautien vastaanotolla toimii myös erikoispoliklinikoita, joista vastaa kyseiseen asiaan kouluttautunut erikoislääkäri.

Erikoispoliklinikoita ovat

  1. Syöpätautien poliklinikka, jolla potilas käy sairastumisensa alkuvaiheessa n. kahden vuoden ajan, aluksi jopa 2-3 kk:n välein. Sen jälkeen kontrollit tapahtuvat yleisgynekologian poliklinikalla.
  2. Uro-gynekologian poliklinikka, jolla tutkitaan potilaita, joiden ongelmana on virtsan karkaaminen. Erilaisilla tutkimuksilla, kuten virtsarakon täyttökokeella, tähystyksellä ja kyselyillä potilaan omista tuntemuksista, voidaan selvittää ongelman laatu ja ohjata potilas oikeaan hoitoon. Hoitomuodot voivat olla joko fysiatrinen hoito, lääkehoito tai leikkaus. Tavoitteena on parantaa potilaan päivittäistä elämänlaatua.
  3. Lapsettomuuspoliklinikka, jolla tutkitaan alle 40-vuotiaita avo- tai aviopareja, joilla lapsettomuus on kestänyt yli vuoden. Pariskunnan toivotaan tulevan yhdessä vastaanotolle. Tavallisimpia tutkimuksia ovat ultraäänitutkimus, hormonitoiminnan kartoitus kuukautiskierron eri vaiheissa, munatorvien aukiolon selvittäminen ja tarvittaessa nukutuksessa tehtävät kohtuontelon ja vatsaontelon tähystykset. Miehen perustutkimuksena on sperma-analyysi ja mikäli siinä on poikkeava löydös, suunnitellaan jatkotutkimukset. Perusteellisten tutkimusten jälkeen pariskunnalle aloitetaan hoito. Hoitomuotoja ovat erilaiset hormonihoidot (MKS:ssa) sekä inseminaatiohoito (spermasta otetaan talteen parhaimmat siittiöt, jotka ruiskutetaan kohtuonteloon) ja IVF eli koeputkihedelmöityshoito, jotka tehdään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.