Tänä vuonna 60, 62, 64, 66 ja 68 vuotta täyttävät

Kansallinen suolistosyövän seulonta käynnistyy syyskuussa 2022 Essoten alueella. Vuoden loppuun mennessä yli 8100 Essoten alueen asukkaalle lähetetään kotiosoitteeseen Islabin laboratoriosta kutsukirje. Sen mukana on ohjeet, näytteenottoväline ja palautuskuori.

Vuonna 2023 kutsun saavat sinä vuonna 60, 62, 64, 66, 68 ja 70 vuotta täyttävät. Jatkossa kutsun seulontaan saa aina kahden vuoden välein sinä vuonna kun täyttää parillisia vuosia. Vuoteen 2031 mennessä seulontaohjelma laajentuu koskemaan 56–74-vuotiaita.

Suolistosyöpäseulonnan matriisi
Sinisellä merkityt ikäluokat kutsutaan seulontaan joka toinen kalenterivuosi.
siniasuiset mieslääkäri ja naishoitaja sairaalan toimenpidehuoneessa. Lääkärillä käsissään pieni näytteenottoputki
Vatsaelinsairauksien osastonylilääkäri Mika Puhto näyttää seulonnan näytteenottovälinettä. Oikealla seulontahoitaja Piia Ruotsalainen.

Kuinka voi osallistua?

Kaikkien kutsun saavien kannattaa osallistua maksuttomaan seulontaan, vaikka mitään suolistosairauksiin viittaavaa oiretta ei olisikaan. Seulontaan osallistutaan ottamalla kotona näytteenottovälineellä ulostenäyte. Näytteenottoon on selkeät ohjeet kutsukirjeen mukana. Näytteenottoväline palautetaan palautuskuoressa, jonka postimaksu on maksettu. Näyte tutkitaan Islabin Kuopion laboratoriossa.

Täytä myös seulonnan esitietolomake. Sen voi täyttää sähköisesti osoitteessa seula.hus.fi. Vaihtoehtoisesti voi täyttää kutsukirjeen mukana tulleen paperisen esitietolomakkeen ja palauttaa sen täytettynä palautuskuoren mukana.

Seulonnan näytteenottotikku ja putkilo sekä pahvinen palautuskuori, jossa kotona otettu näyte lähetetään tutkittavaksi laboratorioon
Seulonnan näytteenottoväline on pieni tikku ja sen suojaputkilo. Näytteenottoväline palautetaan suojapussissa ja pahvisessa palautuskuoressa.

Seulonnan tulokset

Kotona tehty ulostenäyte kertoo, onko ulosteessa verta, vaikka sitä ei voisi silmin erottaa. Seulonnan tulos tulee noin kuukaudessa kirjeitse kotiin.

Normaali testitulos tarkoittaa, että ulostenäytteestä ei löytynyt lainkaan verta. Jatkotutkimuksia ei tarvita. Seuraava seulontakutsu tulee kahden vuoden kuluttua 74-vuotiaaksi asti. Suolisto-oireiden ilmetessä kannattaa kuitenkin ottaa herkästi yhteyttä lääkäriin. Oireita suolistosairaudesta voivat olla verta ulosteessa, muutokset suolen toiminnassa, ummetus tai ripuli.

Positiivinen testitulos tarkoittaa, että ulostenäytteestä on löytynyt verta. Se ei tarkoita suolistosyöpää, mutta jatkotutkimuksille tulos antaa aihetta. Arviolta noin neljä sadasta seulontaan osallistuneesta saa positiivisen testituloksen. Essoten seulontahoitaja ottaa yhteyttä positiivisen testituloksen saaneisiin ja keskustelee jatkotutkimuksista.

Jatkotutkimukset

Yleisin seulonnan jatkotutkimus on paksusuolen tähystys. Siinä tutkitaan peräsuoli ja paksusuoli optisella tähystimellä. Tutkimuksessa selviää suurella varmuudella syy veren tihkumiselle suolen sisällä.

Syynä verenvuodolle voi olla esimerkiksi vaaraton polyyppi, eli suolen limakalvon kohouma tai patti. Sellainen voi kuitenkin muuttua lähivuosina syöpäkasvaimeksi. Tähystystutkimuksen yhteydessä lääkäri voi poistaa suolen sisäpinnalta polyyppeja ja näin ehkäistä suolistosyövän riskiä merkittävästi.

Essoten alueen asukkaiden tähystystutkimuksen tehdään Mikkelin keskussairaalalla vatsaelinsairauksen osastolla. Toimenpiteestä veloitetaan normaali käyntimaksu.