Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päättänyt AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä. Päätöksen taustalla on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean raportoimat kaksi Suomessa todettua aivolaskimotukosta 4-10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä ja potilaiden tutkimukset ovat yhä kesken.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. Keskeytys astuu voimaan välittömästi.

Tilanne arvioidaan ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29. maaliskuuta. THL kertoo selvitystyön tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

Käyttö keskeytyy myös Essotessa

Myös Essote keskeyttää välittömästi AstraZenecan rokotteen käytön. Rokotustoimintaa jatketaan normaalisti PfizerNBiontechin ja Modernan koronavirusrokotteilla.

– AstraZenecan määrät ovat kohdallamme pieniä, ja mikäli keskeytyksestä aiheutuu tarvetta jo varattujen rokotusaikojen muuttamiseen, Essote ottaa yhteyttä ajan varanneisiin, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Yhteyttä otetaan puhelinnumeron perusteella, joka on annettu rokotusajan varaamisen yhteydessä.

Ohjeita AstraZenecan rokotteen saaneille

Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Tietoa Essoten koronarokotuksista