Moikka! Olemme piristyspartio, Mikkelin kaupungin kesätyöntekijöistä koostuva ryhmä. Kierrämme kesäkuun aikana erilaisia vanhus- ja vammaispalvelun yksiköitä, joissa järjestämme erilaista ohjelmaa.

Ryhmän ideana on siis piristää ikäihmisiä. Kerromme tekemisestämme, mutta ensin esittäydymme.

Ryhmäämme kuuluu kuusi jäsentä:

Ella: Olen 20-vuotias mikkeliläinen, ja toimin ryhmämme tiiminvetäjänä. Olin myös viime kesänä piristyspartiossa samassa työtehtävässä, joten minulle tämä työ on tuttua. Aloitan syksyllä kolmannen vuoden sosionomiopinnot ammattikorkeakoulussa. Odotan tältä työltä lisää kokemusta ikäihmisten ohjaamisesta, sillä saan siitä hyvää kokemusta myös tulevaisuutta varten.

Ronja: Olen 15-vuotias mikkeliläinen, ja tämä on ensimmäinen kesätyöni. Syksyllä aloitan peruskoulun viimeisen luokan. Työltä odotan kokemusta ohjaamisesta ja muiden ihmisten kanssa toimeen tulemisesta.

Laura: Olen 17-vuotias mikkeliläinen, ja tämä on ensimmäinen kesätyöni. Syksyllä aloitan toisen vuoden vapaa-ajan nuoriso-ohjaajan opinnot ammattikoulussa. Vapaa-aikani kuluu urheilun ja salitreenin merkeissä.

Helmi: Olen Helmi 17-vuotias, opiskelen pian toista vuotta Mikkelin lukiossa. Olen aiemmin ollut kesätöissä Mikkelin Kiiskinmäen päiväkeskuksessa, joten tämä työ on minulle entuudestaan tuttua.

Timo: Hei! Olen 16-vuotias Mikkelin poika Timo. Opiskelen turvallisuusalaa Kouvolassa KSAO:ssa (Kouvolan seudun ammattiopistossa) ja menen nyt toiselle vuodelle. Olen jakanut Mikkelissä mainoksia kolme vuotta noin tuhannen talouden alueelle, olen harrastanut puoli vuotta koripalloa yläasteella ja lisäksi olen eksynyt myös pari kertaa Krav magaan. En ole ollut aikaisemmin kesätöissä, mutta päätin tänä kesänä hakea piristyspartioon, koska haluaisin kehittää vuorovaikutustaitojani.

Samuel: Olen 15-vuotias mikkeliläinen nuori mies ja siirryn kesän jälkeen yhdeksännelle luokalle. Harrastan koripalloa ja vahvuuksiini kuuluu myös hyvä englannin kielen taito. Lisäksi kuuntelen vapaa-ajallani paljon musiikkia ja vietän aikaa ystävieni seurassa.

Maanantai 4.6.2018

Ensimmäinen työpäivämme käynnistyi Kiiskinmäen päiväkeskuksella odottavissa tunnelmissa. Tutustuimme toisiimme, oman ryhmämme tilaan sekä henkilökuntaan. Suunnittelimme yhdessä tulevaa viikkoa ja kasasimme materiaaleja mukaamme. Kasseihin päätyivät esimerkiksi lauluvihot, levyjä levyraatia varten, pihapelejä, kortti- ja lautapelejä sekä tietovisakysymyksiä. Iltapäivälle pidimme jo ensimmäisen piristyshetken, sillä matkasimme Tupalan pienkotiin.

Siellä meitä odotti kolme ihastuttavaa ja reipasta ikäihmistä. Heidän kanssaan lauloimme yhteislauluja, pidimme tietovisaa, ratkoimme sana-arvoituksia sekä ihan vain juttelimme heidän kanssaan.

Vaikka olimmekin ensimmäistä kertaa liikenteessä, niin päivästä jäi hyvä fiilis koko porukalle ja toimimme hyvin yhteen tiiminä.

Tiistai 5.6.2018

Toisena työpäivänämme matkasimme taksilla Suonsaareen. Siellä toimintaamme osallistui koko päivän ajaksi kaksi ikäihmistä, jotka olivat innolla mukana kaikessa toiminnassa. Koska meitä oli koolla niin pieni porukka, laitoimme pelit pystyyn. Pelasimme bingoa, korttia, Afrikan tähteä sekä Pekka-pelikorttipeliä.

Iltapäivällä jatkoimme samalla porukalla, ja ohjelmistoon kuului silloin yhteislaulut, levyraati, tietovisa sekä sananlaskuarvoitukset. Levyraadin voitti huimilla pisteillä Olavi Virran ’’Keinu kanssani’’ -kappale. Pelasimme myös iltapäivällä korttia, sillä se oli mieleistä tekemistä tälle ryhmälle.

Keskustelimme myös ikäihmisten kanssa, ja saimme paljon kiitosta vierailustamme. Huomasimme kuinka tärkeää työmme on, ja onnistuimme ilahduttamaan asiakkaita.

Suonsaaressa pelasimme korttia, bingoa ja Afrikan tähteä.

Keskiviikko 6.6.2018

Keskiviikkona suuntanamme oli Kyyhkylä, jossa menimme jaksohoidon osastolle. Siellä meitä odotti sopivan kokoinen joukko innokkaita ikäihmisiä. Aloitimme ohjelman yhteislauluilla ja sen jälkeen pelasimme usean kierroksen bingoa.

Lisäksi aamupäivän ohjelmaan kuului mölkyn pelaaminen sisällä. Asiakkaat onnistuivat heittämään erinomaisia heittoja ja pisterajat kohosivat korkealle.

Ruokatauon jälkeen jatkoimme ohjelmaamme levyraadilla. Oli hauskaa huomata, kuinka vanhat suomalaiset kappaleet olivat edelleen muistissa. Lisäksi pelasimme Suomi-aiheista tietovisaa. Osa kysymyksistä oli hieman hankalia, mutta ainakin opimme uutta. Ohjelman jälkeen juttelimme vielä ikäihmisten kanssa, ja monet toivoivat toistakin piristyspartion käyntiä.

Mölkyn pelaaminen onnistuu myös sisätiloissa, se todistettiin Kyyhkylässä.

Torstai 7.6.2018

Torstaina kohteenamme oli ensimmäistä kertaa vähän pidemmän matkan päässä oleva paikka, sillä menimme Haukivuoreen, Pääskylään.

Alkukankeuden jälkeen aloitimme ohjelman yhteislauluilla, sillä se on hyvä keino keventää tunnelmaa. Laulujen jälkeen pelasimme tietovisaa ja lausuimme runoja.

Iltapäivällä pidimme puolestaan levyraadin ja vanhat suomalaiset kappaleet saivat suurta suosiota asiakkaiden keskuudessa. Lisäksi pelasimme bingoa, mölkkyä ja hernepussin heittoa. Tämän jälkeen vielä juttelimme asiakkaiden kanssa, ja myös tästä paikasta toivottiin toista piristyspartion vierailua.

Päivästä jäi erittäin hyvä fiilis koko porukalle ja mikä tärkeintä, onnistuimme ilahduttamaan asiakkaita.

Perjantai 8.6.2018

Viikon fiilikset

Ensimmäinen työviikko oli mielestämme antoisa ja opettavainen. Olemme päässeet tutustumaan monipuolisesti työhömme, erilaisiin ihmisiin sekä eri vanhuspalveluihin Mikkelissä. Täten opimme samalla myös uutta Mikkelistä.

Piristystuokioiden järjestäminen on ollut antoisaa, sillä olemme huomanneet työmme myönteisen merkityksen ikäihmisille. Olemme koonneet monipuolisen ohjelmistopaketin, mutta koitamme kehitellä myös uusia ideoita. Tänään jakaannumme pareittain ja menemme vielä piristämään kotihoidon asiakkaita.

Viikosta jäi kokonaisvaltaisesti hyvä fiilis, joten tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!


Kirjoittajat ovat Mikkelin kaupungin kesätyöntekijöistä koostuva ryhmä, joka kiertää Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen yksiköissä.