Farmaseutti Milja Paajanen istuu tietokoneen äärellä sormet näppäimistöllä
Farmaseutti Milja Paajanen päivystää Essoten nettisivujen chatissa farmaseuttina arkisin maanantaista torstaihin klo 8.30-11.30

Essoten nettisivujen chat palvelee ketterästi monessa asiassa, etenkin päiväaikaan. Chatin digihoitajan tavoittaa arkisin aamukahdeksasta iltapäiväkolmeen. Lisäksi palveluaikoinaan chatissa tavoittaa monia eri ammattilaisia sosiaalityöntekijöistä kätilöihin.

Tuorein palvelu chatissa on farmaseutilla asiointi maanantaista torstaihin klo 8.30–11.30. Chat-farmaseutti neuvoo kaikissa lääkitykseen liittyvissä asioissa. Farmaseutti Milja Paajanen neuvoo chatissa asioivia:

– Farmaseutin jutuille pääsee chatissa kahta reittiä, suoraan ”Haluan lisätietoa palveluista” -napin kautta tai sitten muun ammattilaisen ohjaamana, Paajanen kertoo.

Toistaiseksi farmaseutin chatissa ei ole liiaksi ruuhkaa ollut. Apteekeissa työskentelevien farmaseuttien tehtävänä on neuvoa asiakkaita mahdollisimman tarkkaan ja sieltä tieto ihmisiin tarttuukin. Mutta jos apteekeista saadut neuvot ovat unohtuneet tai kaipaa vielä lisäneuvoja, on farmaseutin chat helppo kanava kysyä ohjeita.

– Ja chat-farmaseutilla on myös se etu, että hän pääsee tarvittaessa asiakkaan tunnistautumisen jälkeen tarkistamaan potilastietojärjestelmästä esimerkiksi lääkärin tekemät kirjaukset. Siihen ei ole mahdollisuutta apteekeissa, vaikka resepti käsillä onkin, Paajanen tarkentaa.

Näkymä tietokoneen näytöltä kuvattuna käyttäjän olan takaa
Chatissa palveleva farmaseutti voi hakea paljon erilaista tietoa keskustellessaan asiakkaan kanssa kirjallisesti.

Tavallisia kysymyksiä farmaseutille ovat lääkkeiden ottoajankohdat, uusien lääkkeiden aloittamiseen liittyvät asiat, haittavaikutukset ja eri lääkkeiden yhteisvaikutukset. Jos vaikkapa askarruttaa, voiko kaapista löytyvän parasetamolitabletin murskata ottamisen helpottamiseksi, siihenkin farmaseutti kertoo vastauksen.

Jos käytössä on paljon eri lääkkeitä tai niiden käyttäminen on mutkikkaampaa, suosittelee Paajanen herkästi asiointia farmaseutin vastaanotolla Mikkelin keskussairaalalla. Vastaanotolla käynti on maksutonta ja siellä voidaan tehdä kattava lääkkeiden käytön arviointi. Ajan varaaminen farmaseutin vastaanotolle onnistuu myös helposti chatissa.

– Kannattaa kokeilla rohkeasti chattia, jos siellä ei vielä ole asioinut, Paajanen rohkaisee.

Farmaseutin chat mahdollistuu tällä hetkellä Etelä-Savon tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen avulla. Lisää farmaseutin palveluista voit lukea tästä.

Essote.fi -chatissa palvelevat

Digihoitaja: arkisin klo 8–15

Farmaseutti: ma-to klo 8.30–11.30

Kätilöt: ma ja to klo 12–14

Neuvola: arkisin klo 12–14

Palveluneuvo: arkisin klo 9–15

Suun terveydenhuolto: arkisin klo 10–13

Terveysneuvo: arkisin klo 8–15

Työikäisten sosiaalityö: arkisin klo 9–15