Mikkelin kaupunginorkesterin viulisti Heidi Lehtoranta soittaa koko kesän pieniä konsertteja, jotka lähetetään linkkinä Essoten alueella muun muassa vanhus- ja vammaispalvelujen asumisyksiköihin.

Idea konsertteihin syntyi keväällä, kun koronan johdosta Mikkelin kaupunginorkesterin kevätkausi peruuntui ja muusikoiden palkanmaksu keskeytettiin.

–  Se ei estänyt haluani tuoda musiikkia myös niille ihmisille, joiden mahdollisuudet kuulla elävää musiikkia normaalitilanteessakin on heikentynyt, Lehtoranta sanoo.

Lehtoranta haki ja sai Taiteen edistämiskeskukselta eli Taikelta apurahan konserttien toteuttamiseen.

Musiikkilajeina konserteissa on kevyt klassinen ja viihdemusiikki, kuten tangot, valssit, iskelmät.

Heidi Lehtoranta soittaa etänä.

– Haluaisin myös, että yleisöni voisi esittää toiveita esitettävien kappaleiden osalta. Toteutan toiveet mahdollisuuksieni mukaan. Hoitohenkilökunta voi esimerkiksi sähköpostilla lähettää minulle näitä toiveita.

Tavoitteena on lisätä taiteen ja kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta, mutta ennen kaikkea tuoda iloa, elämyksiä ja hyvää mieltä ihmisille Essoten koko toimialueella. Muusikkona Lehtoranta kokee olevansa palveluammatissa ja konserttien toteuttamisen sydämen asiana.

–  Etenkin näin koronan rajoittamana aikana musiikki voi olla ennen näkemätön voima. Usein musiikki tavoittaa ihmisen juuri tunnetasolla, Lehtoranta muistuttaa.

Konserttien jakelua Essotella koordinoiva ohjaaja Päivi Meskanen yhtyy ajatukseen musiikin voimasta. Musiikki tavoittaa silloinkin, kun kognitiiviset taidot ovat heikot esimerkiksi muistisairauden takia.

– Tuttujen kappaleiden kuuleminen saa kuulijan heräämään, jalka alkaa vipattamaan, kädet liikkuvat musiikintahdissa ja mieli tapailee tuttuja sanoja ja kaiken kruunaa hymy huulilla, Meskanen kuvaa.

Konsertit tallennetaan suljettuna linkkinä Youtubeen ja linkki tallenteeseen jaetaan Essoten palvelualueille sähköpostitse. Konserttitaltiointeja toteutetaan esitettäväksi maanantaista perjantaihin 7 viikon ajan juhannusaatosta 19.6. alkaen.

Lisätietoja

Päivi Meskanen
Essoten osalta konserttien jakelua koordinoiva ohjaaja
paivi.meskanen [at] essote.fi
050 311 7138