Eristyksen kesto kotioloissa

Positiivisen koronatestituloksen jälkeen kotieristystä jatketaan pääsääntöisesti, kunnes olet ollut 2 vuorokautta (48 t) oireeton, ja oireiden alusta/ koronatestituloksesta on kulunut vähintään 10 vuorokautta.

Eristyspäätöksestä ja sen loppumisesta päättää kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Tartuntatautihoitaja on sinuun yhteydessä eristyksen aikana ja antaa sinulle lisäohjeita eristyksen kestosta.

Mitä kotieristys/eristyspäätös tarkoittaa? 

 • Pysy kotona, kunnes kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri purkaa eristyksen.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Käytä henkilökohtaista pyyhettä tai paperipyyhkeitä käsien kuivaamiseen.
 • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa, esim. avaamalla ikkunat WC:ssä, kylpyhuoneessa tai keittiössä.
 • Älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, kuten pesutupaa tai saunaa, kun olet eristyksessä.
 • Samassa taloudessa asuvat voivat pienentää tartuntariskiä välttämällä lähikosketusta sairastuneen kanssa ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta erityisesti, jos on käsitellyt sairastuneen nenäliinoja ja pyykkiä.
 • Jos mahdollista, muiden samassa taloudessa asuvien tulisi olla toisessa huoneessa. Jos tämä ei ole mahdollista, tulisi etäisyyden sairastuneeseen olla yli 2 metriä. Sairastuneen tulisi nukkua eri vuoteessa.
 • Pese liinavaatteet tavanomaiseen tapaan. Kun olet käsitellyt likaisia pyykkejä, pese kätesi huolellisesti vedellä ja saippualla tai alkoholikäsihuuhteella.
 • Pese sairastuneen henkilön käyttämät liinavaatteet, aterimet ja astiat normaaliin tapaan.
 • Kosketus- ja pöytäpinnat on hyvä pyyhkiä päivittäin tavanomaisella puhdistusaineella. Kosketuspintoja ovat mm. ovenkahvat, hanat, jääkaapin ovi, kahvinkeitin, kaukosäätimet.
 • Älä kutsu vierailijoita kotiin eristyksen aikana.

Saanko sairauslomaa?

Tulet saamaan tartuntatautilain alaisen eristyspäätöksen, jossa tartuntatautipäiväraha on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä. Tartuntatautipäiväraha myönnetään koko työstä poissaolopäätöksen ajalle ilman enimmäisaikaa.

Jos et ole vielä työkuntoinen, kun kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkäri purkaa eristyspäätöksen tartuttavuuden loppumisen vuoksi, ja tarvitset oireiden vuoksi sairauslomaa, ole puhelimitse yhteydessä hoitavaan lääkäriisi, omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoosi.

Miten toimia, jos oireet pahenevat kotiutuksen jälkeen

Jos oireesi pahenevat (erityisesti, jos hengitys muuttuu raskaammaksi tai alkaa hengästyttää tavallista enemmän pienissäkin askareissa, jopa levossa tai tunnet olosi tulevan nopeasti huonommaksi), ole yhteydessä Päivystysapuun numeroon 116 117. Kerro puhelussa, että sinulla on todettu koronavirustartunta.

Jos tunnet olosi tulevan nopeasti huonommaksi ja/tai sinulla on vaikea hengenahdistus, ole yhteydessä tai pyydä omaistasi olemaan yhteydessä Hätäkeskukseen numeroon 112. Hätäkeskukseen tulee olla yhteydessä vain vakavissa tapauksissa). Puhelun yhteydessä tulee kertoa todetusta koronavirusinfektiosta.

Miten toimia, jos myös perheenjäseneni sairastuu

Sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet ovat altistuneet koronavirustartunnalle eli heidän on mahdollista saada tartunta. Kotikunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt heidät kotikaranteeniin. Jos perheenjäsenesi sairastuu koronavirusinfektion oireisiin, hänellä on todennäköisesti koronavirusinfektio. Oireita voivat olla kuume, yskä, nuha, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, väsymys, maku- tai hajuaistin menetys, vatsakipu tai ripuli.

Jos perheenjäsenesi on lieväoireinen, hänen tulee soittaa Päivystysapuun numeroon 116117 tai omalle terveysasemalle. Hänet ohjataan koronavirustestiin. Jos oirekuva on vaikeampi (esim. hengenahdistus tai vointi huononee nopeasti), soitetaan Hätäkeskukseen numeroon 112. Puhelun yhteydessä tulee kertoa koronavirustartuntaepäilystä.