Geriatrian etävastaanoton kokeilu alkaa Essotessa 19.8. Geriatri Lauri Jäntti alkaa ottaa Essoten alueen asiakkaita vastaan etäyhteyden avulla.

Etävastaanotto toimii videovälitteisesti Mikkelin Omatorilta. Videovälitteisyys mahdollistaa työskentelyn lähes mistä tahansa.

– Ikääntyneet asiakkaat ovat täällä Omatorin vastaanottohuoneessa omaisten ja hoitajan kanssa. Hoitaja on paikalla koko vastaanoton ajan ja huolehtii etäyhteydestä lääkäriin, kertoo kehittämispäällikkö Pirjo Ihalainen Essotelta.

Geriatrian etävastaanotolle asiakkaat tulevat lähetteellä. Ennen etävastaanottoa asiakas ja omainen ovat jo käyneet hoitajan vastaanotolla paikan päällä Omatorilla.

Jukka Suihkonen (seisomassa) opastaa sairaanhoitajia Jaana Parkkosta ja Rita Tissaria sekä geriatri Lauri Jänttiä salkun etälaitteiston käyttöön.
Jukka Suihkonen (seisomassa) opastaa sairaanhoitajia Jaana Parkkosta ja Rita Tissaria sekä geriatri Lauri Jänttiä salkun etälaitteiston käyttöön.

– Aika uutta tämä on minullekin. Viime syksystä lähtien olen näitä laitteita kokeillut, Ylä-Savossa virkalääkärinä toimiva Jäntti kertoo.

Tavoitteena on, että asiakkaat pääsevät geriatrin vastaanotolle mahdollisimman joustavasti. Sairaanhoitajat käyttävät yhteydenpitoa varten salkkuun koottuja laitteita Mikkelissä ja lääkäri työskentelee viestintävälineiden toisessa päässä kannettavan tietokoneen avulla.

– Pääasiassa vastaanotolla käy muistipotilaita. Laitteet mahdollistavat tarvittaessa sydämen ja keuhkojen kuuntelun sekä ihomuutosten ja korvien katselun etänä. Muistipotilaiden vastaanotolla on tärkeää hyvä kuvayhteys potilaan ja lääkärin välillä, kertoo sairaanhoitaja Jaana Parkkonen, joka sairaanhoitaja Rita Tissarin kanssa työskentelee Omatorilla.

Etävastaanoton hoitajien salkussa on etäyhteyteen käytettävän tietokoneen lisäksi otoskooppi (korvakamera), dermatoskooppi (ihokamera), stetoskooppi ja vastamelukuulokkeet.

Etäasioinnin laukku.
Sairaanhoitajan etävälineistö mahtuu salkkuun.

– Etägeriatri on uusi aluevaltaus Essoten kotihoidon puolitoista vuotta sitten aloitetuille etäpalveluille. Kuntayhtymän sisällä kotipalvelussa etäpalvelut ovat laajimmassa käytössä. Etägeriatrin palvelun kokeilu jatkuu näillä näkyminen kuluvan vuoden loppuun saakka ja senkin jälkeen jatkosta on jo sopimukset, Ihalainen kertoo.

Geriatrin etäpalvelut ostetaan Essotelle Mehiläinen Oyj:n kautta. Palvelun tekniikan toimittaa Video Visit Oy, joka tuottaa myös kotihoidon etäpalvelujen tekniikan Essotelle.

Video Visitin tuotepäällikkö Jukka Suihkonen kertoo, että Essote ottaa geriatrian etäpalvelut ensimmäisenä käyttöön koko maassa.

– Muualla näitä salkkuja on perusterveydenhuollon käytössä, Suihkonen kertoo.
Lisätietoja

Pirjo Ihalainen
Kehittämispäällikkö
Vanhus- ja vammaispalvelut
Essote
pirjo.ihalainen [a] essote.fi
044 351 6615