Lonkka- ja polvinivelten tekonivelleikkaustarpeen arviointia tarvitseville järjestetään syksyn aikana Essoten vastaanotot Pieksämäellä, Mäntyharjulla, Juvalla ja Kangasniemellä. Ortopedian erikoislääkäri ja tekonivelhoitaja alkavat käydä noin kerran kuukaudessa pitämässä vastaanottoa näillä paikkakunnilla.

– Haluamme tällä menettelyllä parantaa alueemme asukkaiden pääsyä tekonivelleikkauksiin ja toteuttaa proteesileikkaukset nykyistä kattavammin omassa sairaalassa. Samalla tietysti pyrimme lisäämään proteesileikkausmääriä ns. keskittämisasetuksen edellyttämiin määriin, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski.

Ensimmäisen vastaanotot alkavat elokuun viimeisellä viikolla Juvalla ja syyskuussa Kangasniemellä, Mäntyharjussa ja Pieksämäellä. Terveyskeskuksissa tai hyvinvointiasemilla sijaitseville vastaanotoille pääsee aluksi vain oman lääkärin lähetteellä.

Tekonivelvastaanotolle ohjataan myös jo leikattuja tekonivelpotilaita seurantakäynneille ja tilanteissa, jos leikatussa nivelessä on ilmennyt ongelmia.

– Asiakas voi valita leikkauspaikkansa. Uskon, että todella moni halua valita Mikkelin keskussairaalan, koska meillä on erittäin vahvat näytöt korkeasta laadusta, jota tässä yhteydessä mitataan uusintaleikkausten ja leikkausinfektioiden vähäisellä määrällä. Esimerkiksi polven uusintaleikkausten määrä on jäänyt joinain vuosina nollaan tai lähes nollaan, mikä on tietysti aivan huippulukema, kertoo ortopedian ylilääkäri Mikko Honkanen.

Honkanen muistuttaa myös, että valitsemalla Mikkelin keskussairaalan potilas tukee samalla päivystyksen pysymisen korkeatasoisena.

Vastaanotolla arvioidaan mahdollisen leikkauksen kiireellisyys ja suunnitellaan leikkausaika Mikkelin keskussairaalassa. Tekonivelvastaanotolle tulevalla potilaalla pitää olla mukanaan tuore röntgenkuva kivuliaasta nivelestä.

Lisätietoja

Mikko Honkanen
Ortopedian ylilääkäri
Essote
mikko.honkanen [at] essote.fi
044 351 6665

Jarmo J. Koski
Terveyspalvelujen johtaja
Essote
jarmo.koski [at] essote.fi
044 351 2541