Kansainvälisen imetysviikon kunniaksi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote) lanseerasi imetysmyönteisen paikan tunnuksen.

Ensimmäisenä tunnuksen saivat Mikkelissä kauppakeskus Akselissa sijaitseva Ramin konditoria ja urheiluseura Jukurit, joka laittaa merkin jäähallille ja myymäläänsä.

Imetysmyönteisen tunnuksen ovat ideoineet Mikkelin keskussairaalan synnytysosaton kätilöt.

Merkin vastaanottivat Jukureiden puolelta myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen ja puolustaja Antti Jaatinen. Jaatiselle synnytysosaston kampanjaan lähtö oli hyvin luontevaa, sillä kertoi itse olleensa synnytyksessä mukana Mikkelin keskussairaalan perhehuoneessa tammikuussa.

– Laitamme merkin näkyvälle paikalle oven viereen, jotta imettäjät huomaavat sen, lupasi Ramin konditorian Pirita Huikuri.

Imetysviikkoon lähtee mukaan vauvakinolla myös elokuvateatteri Ritz, jonka näytös elokuvasta Yösyöttö on vauvaystävällinen keskiviikkona 25.10 klo 13. Päivänäytökseen pääsee Mika Luukkosen mukaan hitusen normaalihintaa pienemmällä summalla, ääntä säädetty hiljaisemmalle ja valaistus on tavallista himmeämpää.

Essoten synnytysosasto herättelee näillä toimilla imetysviikolla pohtimaan imetystä laajempana kuin vain äitiä ja lasta koskevana ilmiönä.

– Imetysmyönteiset kahvilat ja muut paikat ovat yksi tapaa pitää imetykselle myönteistä ilmapiiriä yllä. Eri toimijoiden yhteistyöllä on mahdollista saada vaikuttavampia tuloksia kuin yksin meidän terveydenhuollon ammattilaisten toimilla. Haastan kaikki pohtimaan, miten voisimme niin yksilöinä kuin yhdessä edistää ja tukea imetystä, sanoo imetyksen asiantuntija, kätilö Noora Vahvaselkä-Lahtinen Essotesta.

Merkin lanseeraustilaisuudessa puhuneen Naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Jaana Krögerin mukaan imetys on luonnollinen asia, johon liittyy lääketieteellisiä näkökohtia. Nykyisin liki joka neljännellä odottavalla äidillä on raskausdiabetes, minkä takia vauvat saattavat joutua jopa teho-osastolle, kun saatavan sokerin määrä vähenee. Maidon varastoinnilla ennen synnytystä ja imetyksellä voidaan tilanne kääntää lapselle normaaliksi.

– Tässäkin suhteessa imettämisellä ja äidinmaidolla on suuri merkitys, Kröger tähdensi.

Vaikka synnytyksiä Mikkelin keskussairaalassa on hieman vähemmän kuin osaston jatkon kannalta olisi tarpeellista, niin muilla mittareilla osasto pärjää Krögerin mukaan keskimääräistä paremmin. Perhehuoneita on synnyttäjille myös hyvin tarjolla.

Kansainvälisen Imetysviikon tämän vuoden teema on Imetyksen tukena yhdessä – Sustaining Breastfeeding Together. Imetysviikkoa vietetään Suomessa 16.-22.10.2017.

Imetysmyönteisen paikan merkkiä toivat julki kätilöt Pauliina Vitikainen ja hänen vauvansa Minttu, Pirita Outinen ja Noora Vahvaselkä-Lahtinen sekä Ramin konditorion Pirita Huikuri, Jukureiden puolustaja Antti Jaatinen ja viestintä- ja markkinointipäällikkö Joni Vesalainen.

Jatkossa imetysmyönteisen paikan merkkiä voi hakea tämän tiedotteen lopussa olevien lisätietojen antajien kautta.

 

Lue lisää kansainvälisestä imetysviikosta

Lisätietoja

Noora Vahvaselkä-Lahtinen
Kätilö, seksuaalineuvoja, imetysohjaajakouluttaja, Essote
noora.vahvaselka-lahtinen [at] essote.fi
044 351 6660

Mirva Sievänen
Kätilö, imetysohjaajakouluttaja, Essote
mirva.sievanen [at] essote.fi
044 351 6660