Olemme eläneet puolisen vuotta Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymänä, Essotena. Sairaanhoitopiiriin yhdistettiin vuodenvaihteessa kuntien perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut.

Yhdistyneille organisaatioille muutos oli suuri. Asiakkaille yhdistyminen pitäisi näkyä vähitellen parantuneina palveluina, mutta alkuun sisältyy aina haasteita.

Kiertueen avulla halusimme saada asiakkailta tietoa itsestämme. Suutari osaa tehdä kengän, mutta ei tiedä miltä se jalassa tuntuu.

Halusimme myös kertoa itsestämme ja tulevaisuudestamme. Halusimme kuulla ihmisiä ja saada palautetta kirjallisessa muodossa. Haimme epäkohtia, mutta emme kieltäytyneet kiitoksestakaan.

Kaikkialla meidät otti vastaan runsaslukuinen joukko Essotesta kiinnostuneita aktiivisia ihmisiä. Keskusteluissa asiat sanottiin puolin ja toisin suoraan mutta hyvässä hengessä.

Ristiinassa väkeä kertyi jonoksi asti.

Monet asiat selvenivät, kun perusteet kerrottiin: Miksi ambulanssi ei vie sairaalaan, vaikka se ajelee sinne tyhjillään?

Kerroimme, että ambulanssi kannattaa pitää vapaana kiireisiä tehtäviä varten, jos asiakas voi mennä muilla kyydeillä. Kannattaa ajatella onnettomuuteen joutuneen tai sydänkohtauksen saaneen näkökulmasta. He hyötyvät siitä, että ambulanssia ei käytetä kiireettömiin kuljetuksiin, kun heillä on hätä.

Jokaiselta paikkakunnalta palasin tyytyväisenä. Monet perustason työntekijämme pääsivät yllättäen kertomaan ajankohtaisesta tilanteesta palvelujen suhteen. He suoriutuvat vastauksista hyvin tai jopa loistavasti.

Jäi vaikutelma: On helppo kertoa työstään, kun sen osaa hyvin.

Vastaanottopalvelujen ylilääkäri Hans Gärdström sai vastailla kansalaisten kysymyksiin.

Saatu 191 ihmisen kirjallinen palaute yllätti myönteisyydellään. Yli puolet näki, että palvelut toimivat hyvin tai erittäin hyvin (109) ja neutraalisti niiden toimivuuteen suhtautui 52.

Huonoja kokemuksia oli kertynyt vain 23:lle. Ajattelin etukäteen, että meitä katsomaan tulisi paljon enemmän vain huonoja kokemuksia saaneita.

Kuntayhtymän aloituksen yhteyteen osunut lääkäripula näkyi vastauksissa. Se nousi myös kysymyksenä esiin monella paikkakunnalla julkisten esittäytymisten yhteydessä.

Kerroimme, että lääkäreiden löytämiseksi tehdään koko ajan paljon töitä. Monet asiat vähentävät lääkäreiden liikkuvuutta, eikä pienin niistä ole sote-uudistus, joka aiheuttaa epävarmuutta. Monta lääkäriä on äskettäin eläköitynyt, eikä uusia ole saatu tilalle.

Positiivinen palaute todistaa, että kaikesta huolimatta palvelut pelaavat hyvin.

Stellassa kiertueen yllätti Hula-hula -tanssiesitys.

Mikkelin seudun päättäjät perustivat Essoten tekemään sote-uudistusta hieman etukäteen, jotta se pysyy omissa käsissä. Tätä työtä hyvä jatkaa, kun perustyö on hyvässä kunnossa ja haasteet tiedetään.

Jouni Vauhkonen

Kirjoittaja on Essoten viestintäpäällikkö.