Satakunta järjestöjen edustajaa tuli (19.5.) keskustelemaan vilkkaasti yhteistyöstä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän kanssa. 

Yhteistyö Essoten kanssa kiinnosti järjestöjä. Keskussairaalan auditorio liki täyttyi väestä.

Järjestöjä puhuttivat muun muassa avustukset ja valmisteilla olevan sote-kioskin toiminta.

Hallintojohtaja Pasi Marjakangas muistutti, että Essoten jakamat avustukset kohdistettava Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan tai Puumalan asukkaisiin. Avustuksia jaetaan talousarvioon varattujen määrärahojen puitteissa ja tänä vuonna niihin oli käytössä noin 200 000 euroa.

– Yleisenä periaatteena on, että järjestön toiminnan pitää tukea ja täydentää Essoten palvelutuotantoa, Marjakangas kertoo avustuspäätösten linjauksista.

Tuula Taivalantti ja Pasi Marjakangas kertoivat yhteistyön tulevaisuudesta.

Vuoden 2018 avustukset haetaan 15.9. mennessä. Marjakankaan mukaan avustuksilla tuetaan ensisijaisesti toimintaa, joissa pääpaino on:

  • Terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen selviytymisen tukemisessa
  • Sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisemisessä ja vähentämisessä
  • Omatoimisuuden ja itsehoidon lisäämisessä
  • Eri-ikäisten syrjäytymisen ennalta ehkäisevässä tai korjaavassa toiminnassa
  • Maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisessä
  • Vertaistuessa, jonka kohderyhminä voivat olla esim. lapset, nuoret, pienituloiset perheet ja ikääntyneet

– Järjestöt olivat huomioineet jo aika hyvin, että vuokrakuluihin annamme avustusta vain erityistapauksissa. Emme myöskään anna avustusta lehti-ilmoituksiin, jaettavaksi eteenpäin muille järjestöille tai toimijoille, keskusjärjestöille ja toimintaan, joka ei tue Essoten palvelutuotantoa, Marjakangas luettelee.

Sote-kioskia kehitellään

Uutta sote-kioskin nimellä kulkevaa toimintamallia kehitetään keskussairaalan vastaanottojen yhteyteen. Järjestöillä voi tulla sote-kioskiin iso rooli.

Sote-kioskin tarkoituksena on tuoda Etelä-Savon sosiaali – ja terveydenhuollon hyvinvointipalveluja tuottavat järjestöt ja yksityiset toimijat samaan yhteiseen palveluympäristöön yhdessä julkisen sektorin palvelutuotannon kanssa.  Sote-kioski aiotaan sijoittaa keskussairaalan nykyistä kanttiinia vastapäätä ja ulko-oven viereen.

– Sote-kioskiin on tarkoitus saada asiakkaillemme ohjausta ja neuvontaa laajasti.  Se tarkoittaa, että sieltä ohjataan myös yksityisen ja kolmannen sektorin palveluihin. Siellä tuetaan myös kansalaisten mahdollisuutta ottaa käyttöön etäasiointia, digitaalisia palveluja ja henkilökohtaista terveys ja hyvinvointiteknologiaa, esimerkiksi etämittausta, palveluohjauspäällikkö Tuula Taivalantti kertoo.

Sote-kioski voisi harjoittaa myös pop up -toimintaa ilmaantumalla esimerkiksi Graanin, Stellan tai Akselin auloihin ja alueen hyvinvointiasemille.

Katso järjestötapaamisen esityksiä tästä:

essoten avustukset pasi marjakangas

sote-kioski tuula taivalantti

johanna will-oravan esitys 19 5 2017