Sote-palvelujen järjestämisvastuun siirtyminen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle (Essote) vuoden 2017 alusta tarkoittaa sitä, että kuntayhtymä päättää palvelujen tuotantotavasta ja niiden mahdollisista ulkoistamisista kuntien sijaan, muistuttaa Essoten johtaja Risto Kortelainen.

– Kunnat voivat toki harkita tilojensa myymistä, mutta sitäkin rajoittavat Essoten perussopimus ja sote-ja maakuntauudistukseen liittyvä rajoittamissäädös, Kortelainen huomauttaa.

Kortelaisen mukaan Essotessa on hämmästelty julkisuudessa esille tuotua Hirvensalmen pyrkimystä ulkoistaa kuntayhtymän järjestämisvastuulla olevia palveluja, vaikka kyseessä lienee kunnan aie myydä kiinteistöjään ja vapautua kiinteistöriskeistä. Kunta teki maanantaina (19.9.) periaatepäätöksen sote-kiinteistöjensä myynnistä yksityiselle yritykselle.

Kuntien omistama kuntayhtymä Essote aloitti toimintansa vuoden alussa ja on juuri päässyt toimintojensa alkuun.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Liukkonen (kesk) perusteli Länsi-Savossa myyntiaikeita pyrkimyksellä säilyttää sote-palvelut paikkakunnalla.

Risto Kortelainen

– Jos Hirvensalmen tavoitteena on säilyttää palvelut, niin se onnistuu parhaiten Essoten ja tulevan maakunnan kautta. Essoten ja maakunnan palvelutuotannossa katsotaan kokonaisuutta ja maakunnan kehittämistä eri näkökulmista. Päätökset ovat myös näin maakunnan omissa käsissä. Markkinatoimijoilla ensisijaisia ovat liiketaloudelliset näkökohdat, Kortelainen arvioi.

Kortelainen pitää ymmärrettävänä kuntien pelkoa sote-kiinteistöjen jäämisestä kuntien kontolle.

– Meillä on iäkäs väestö, joka tarvitsee runsaasti sote-palveluja. Maakunta tulee tarvitsemaan paljon kiinteistöjä ja Essoten strategisena tavoitteena on tarjota palveluja lähellä asiakkaitamme, Kortelainen rauhoittelee.

Mikäli Hirvensalmi on myymässä sote-kiinteistönsä, Essote antaa oman lausuntonsa asiassa ennen kauppaa. Kuntayhtymä on myös valmis osallistumaan neuvotteluihin osapuolten kesken palvelujen näkökulmasta.

– Erityisesti on otettava huomioon tulevan valinnanvapauslainsäädännön edellyttämät muutokset vuoden 2020 alusta. Essote lähtee siitä, että kuntayhtymä järjestää ja tuottaa Hirvensalmen sote-palvelut ainakin vuoden 2020 alkuun saakka kiinteistöjen mahdollisesta omistajavaihdoksesta riippumatta, Kortelainen sanoo.

Essoten perussopimuksen mukaan ”paikallisesti järjestettävien palvelujen tuottamiseen tarvittavat tilat kukin sijaintikunta järjestää ja vuokraa kuntayhtymän käyttöön”.

Lisätietoja

Risto Kortelainen
Johtaja, Essote
risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677