Essote asetti lauantaina (14.3.) vierailukiellon alueen palvelutaloille. Kuntayhtymä haluaa muistuttaa omaisia ja läheisiä tämän kiellon noudattamisesta.

– Ymmärrän omaisten huolen. Heidän kannattaa kuitenkin muistaa, että juuri näillä käynneillä he voivat levittää koronaviruksen laajalti kaikkein vaaranalaisimpiin riskiryhmiin. Nyt omaisiin kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi puhelimella. Käymään ei saa mennä, muistuttaa tartuntatautien ylilääkäri Hans Gärdström.

Poikkeuksen muodostavat saattohoitopotilaat, joiden luokse oireettomat omaiset ja läheiset voivat mennä. Saattohoidolla tarkoitetaan vaikeasti sairaan ihmisen hoitoa tilanteessa, jossa parantavasta hoidosta on luovuttu ja joiden suhteen lääkäri on tehnyt päätöksen saattohoidosta.

– Jos ei ole varma, onko omainen saattohoidossa, kannattaa aina vaikka puhelimitse tarkistaa ennen kuin lähtee palvelutalolle, tähdentää Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Niina Kaukonen.

Essote joutuu myös rajoittamaan päivä- ja työtoimintaa sekä suunniteltuja jaksohoitoja. Asiakkaita ja heidän omaisiaan informoidaan tästä ja myös siitä, miten korvaava hoito kotona toteutetaan. Samoin Omatorin kaikki avoimet tilaisuudet on jouduttu perumaan koronaviruksen aiheuttaman uhan takia.

Koronaviruksen vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, esim. diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Lisätietoja

Niina Kaukonen
Vanhus- ja vammaispalvelujen
Essote
niina.kaukonen@essote.fi
044 794 4003