Suunniteltujen raskaampien leikkausten aikoja perutaan tällä viikolla ainakin 6.-7.2. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluissa (Essote).

Influenssa- ja RS-virusepidemiat sekä viime viikon liukastumiset ovat täyttäneet osastopaikat Mikkelin keskussairaalassa, jonne ei enää mahdu enempää sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita.

– Eri osastoilta on viime päivinä jatkuvasti odottanut toistakymmentä ihmistä jatkohoitopaikkaa.  Viime yönä päivystyksessä oli yön yli 18 potilasta seurannassa ja päivystysosasto oli täynnä. Huomenna (6.2.) on tällä tietoa alkamassa myös hoitoalan ammattijärjestöjen Tehyn ja Superin vuoronvaihto- ja ylityökielto, joka ei myöskään helpota kriittistä tilannettamme, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski.

Suunniteltuja raskaampia leikkauksia ei näistä syistä toteuteta lähipäivinä sitä mukaan, kun Essotesta saadaan leikkauspotilaisiin yhteyttä. Kuhunkin potilaaseen ollaan erikseen yhteydessä ja sovitaan uusi leikkausaika. Syöpäleikkaukset toteutetaan suunnitellusti, mutta esimerkiksi tekonivelleikkauksia joudutaan siirtämään.   

Leikkaustoiminnalta vapautuville osastojen potilaspaikoille otetaan nyt jatkohoitoa odottavia ja päivystyksen kautta tulevia potilaita. Vapautuvissa leikkaussaleissa tehdään puolestaan enemmän päiväkirurgisia toimenpiteitä eli sellaisia leikkauksia, jotka eivät edellytä potilaiden jäämistä osastoille.

Suunnitteilla on myös keskussairaalan ei-kiireellisten vastaanottojen rajoittaminen, mikäli työtaistelutoimet toteutuvat.  Esimerkiksi Ensineuvo antaa vaan kiireellistä neuvontaa mahdollisten työtaistelutoimenpiteiden aikana. Kiireettömän takaisinsoitot on tehty pitkälti ylityönä, jotka ovat todennäköisesti ammattijärjestöjen toimenpiteiden kohteena.

– Vastaanottojen rajoittamiselle on tarkoitus vapauttaa henkilökuntaa osastohoitoa edellyttävien potilaiden hoitoon ja ottaa huomioon ammattijärjestökentän neuvottelutilanne, Koski sanoo.

Lisätietoja

Jarmo J. Koski
Terveyspalvelujen johtaja, johtajaylilääkäri
Essote
jarmo.koski [at] essote.fi
044 351 2541