Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt poikkeusluvan Essoten Mielen- ja kuntoutuksen talolle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) oli allekirjoittanut luvan jo 19.3., mutta tieto Essoteen tuli vasta tiistaina (14.4.)

– Päätös oli toki odotettu, mutta näinä vaikeina aikoina erityisen mukavaa saada hyviä uutisia. On kaikin tavoin perusteltua keskittää psykiatrinen hoito lähelle päivystys- ja muita tutkimuspalveluja sekä hoitoja.

Moisiossa emme voi enää jatkaa ja nämä palvelut ovat lakisääteisiä: ne on joko tuotettava itse tai hankittava muualta, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Mielen- ja kuntoutuksen talo on viimeinen Mikkelin keskussairaalaa ja laajemminkin Essoten toimintoja uudistaneen ESPER-hankkeen rakennusurakoista. Talo rakennetaan vuosien 2020-2023 aikana.

Mielen- ja kuntoutuksen talo näyttää tältä koillisisesta.

Ministeriön päätöksen mukaan hanke täyttää poikkeusluvan arviointikriteerit

  • siinä on huomioitu alueen palvelutarve
  • se mahdollistaa toimintaprosessien ja toimintamallien kehittämisen sekä palvelujen kustannustehokkaan tuottamisen
  • se turvaa päivystysasetuksen mukaisen psykiatrisen hoidon

Mielen- ja kuntoutuksen talo kokoaa yhteen Moision psykiatrissa sairaalassa ja Mikkelin keskustassa olevat mielenterveys- ja päihdepalvelujen avohoidon toiminnot sekä aiemmin Kyyhkylän kuntoussairaalassa sijainneet toiminnot, jotka muuttivat marraskuussa 2019 väistötiloihin keskussairaalalle. Näiden lisäksi uudisrakennukseen sijoittuu sairaalaopetus sekä lasten psykiatrinen päiväosasto.

– Talon suunnittelu on ollut pitkä ja monivaiheinen prosessi. Kiitän työntekijöitämme kärsivällisyydestä, sanoo mielenterveys ja päihdepalvelujen johtaja Minna Mutanen.

Kyseessä on kymmenen vuotta valmisteltu toimintoja ja tiloja uudistava investointi, jossa on noin 10 prosentin tuottavuuspotentiaali verrattuna nykytilanteeseen. Kuntayhtymän käyttämä tilamäärä vähenee merkittävästi. Työntekijöiden, potilaiden, ruuan ja tarvikkeiden kuljetus sairaaloiden välillä loppuu.

Investointi mahdollistaa myös palvelurakennemuutoksen, jossa avopalvelut lisääntyvät ja osastohoito vähenee.

– Myös kuntoutukselle ja saattohoidolle tarvitaan nykyaikaiset tilat. Väestön ikääntymisen myötä kuntoutuksen tarve lisääntyy. Kuntoutuksen ja pääsairaalan läheisyys mahdollistaa nopean ja turvallisen siirtymisen akuuttihoidosta kuntoutukseen. Tämä on tärkeää esimerkiksi aivoverenkiertohäiriö- ja lonkkamurtumapotilaille, sanoo Essoten kehittämisjohtaja Pirjo Syväoja.

Talon viiteen kerrokseen tulee uusia tiloja kaikkiaan noin 14 300 neliötä. Talossa tulee työskentelemään kaikkiaan noin 300 henkilöä.

Talon rakennuslupa on Mikkelin kaupungin käsittelyssä ja valmistunee huhtikuun aikana. Varsinaiset urakat tuodaan Essoten valtuuston käsittelyyn lokakuussa 2020.

Talon rakentamisen esitöitä on jo tehty Mikkelin Mannerheimintien varressa ns. Pirtin ja Pultin tontilla vastapäätä Sairaalaparkkia ja Kuumaa sairaalaa. Kuntayhtymän valtuusto päättää torstaina (16.4.) hankkeen noin kahden miljoonan euron ennakkourakoista ja urakoitsijasta. Ennakkourakka sisältyy Mielen- ja kuntoutuksentalon 41,2 miljoonan euron kokonaiskustannusarvioon.

Maanrakennus- ja perustamisurakka oli alun perin tarkoitus aloittaa huhtikuun puolessa välissä. Näillä näkymin urakan aloitus siirtyy ja alkaa aikaisintaan toukokuun alussa.

Lisätietoja

Risto Kortelainen
Kuntayhtymän johtaja
Essote
risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677

Pirjo Syväoja
Kehittämisjohtaja
Essote
pirjo.syvaoja [at] essote.fi
040 359 6749

Minna Mutanen
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja
Essote
minna.mutanen [at] essote.fi
044 794 4300