Koronaepidemian hillitsemiseksi käytetään rajoittavia ja suosittavia toimenpiteitä.

Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan 1. helmikuuta alueen koronatilanteen jälleen huonommaksi kuin koskaan aiemmin. Sekä viikkokohtaiset tartuntamäärät että niistä johdetut päiväkohtaiset keskiarvot ovat edelleen kasvussa. Myös koronataudin sairaalahoidon tarve on yli kaksikertaistunut kahden viime viikon aikana ja viime viikolla on menehtynyt kaksi henkilöä koronataudin vuoksi.

– Tasaantumista ei vielä näy. Vaikka muualla Suomessa puhuttaisiinkin jo epidemiahuipusta, täällä se on vielä edessä, sillä tulemme tässäkin asiassa joitakin viikkoja esimerkiksi Etelä-Suomen perässä, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä huomauttaa.

Essoten alueen koronasuositukset jatkuvat pitkälti ennallaan. Järeämpien koronarajoitusten suhteen koronanyrkki esitti kuitenkin Itä-Suomen aluehallintovirastolle kevennyksiä yleisötilaisuuksien rajoituksiin.

Aluehallintovirasto kevensi keskiviikkona yleisötilaisuuksien osallistumisrajoitusta sisätiloissa enintään 100 henkilöön.  Sisätiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu yli 100 henkilöä ja joissa kaikille osallistujille ei ole osoitettu nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa, siten, että tilaisuuden osallistujamäärä on enintään puolet tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä kyseisessä tilassa. Lisätietoja AVI:n päätöksestä.

Seppälä on edelleen huolissaan terveydenhuollon kantokyvystä. Esimerkiksi Essoten kiireettömän hoidon lääkäriaikoja ei ole saatavissa, sillä henkilöstön koronatartunnat ja niistä johtuvat poissaolot kuormittavat terveyspalveluita.

– Aikuisten välisten sosiaalisten kontaktien lisäämisen aika ei ole vielä, vaikka rajoituksia jo lähdetään purkamaan. Tautia on huomattavan paljon liikkeellä ja sille voi altistua käytännössä kaikkialla. On tärkeää, että epidemia lähtee selvään laskuun ennen kontaktien määrän lisääntymistä, Seppälä perustelee.

Koronanyrkin antamat suositukset Essoten alueella:

  • Jos yleisötilaisuuksiin osallistutaan, tulee se tapahtua vain täysin oireettomana ja negatiivisen kotitestin jälkeen.
  • Yleisötapahtumiin osallistuessa tulee koko oman seurueen välttää kontakteja muihin seurueisiin tapahtumassa.
  • Riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä suositetaan välttämään yleisötapahtumia, yleisiä kokouksia ja väkijoukkoja kunnes tartuntamäärät ovat selkeästi laskeneet nykyisestä.
  • Lasten ja nuorten harrastusten turnaustoimintaan liittyvät rajoitteet suositetaan poistettavaksi.
  • Aikuisten ryhmäliikunta voi alkaa 7.2. alkaen enintään 50 prosentin osallistujamäärillä.
  • Korkeakouluihin, aikuisten perusopetukseen ja vapaaseen sivistystyöhön liittyvistä rajoituksista ja etäopetuksesta luovutaan.

   ETSITKÖ TIETOA KORONASTA?

Koronatestaus

Koronarokotus

Ohjeita sairastajalle

Yleistä tietoa koronasta

Usein kysyttyä koronasta