Kunniakirjan luovutti AVIn ylijohtaja Sirkka Jakonen Essoten Sari Kärkkäiselle ja ohjelmajohtajana toimineelle Juha Ropposelle.

Huoli-toimintamalli on saanut aluehallintoviraston maakunnittaisen ja vuosittain jaettavan Viestinnän teko -tunnustuksen Etelä-Savossa.

Mikkelin kaupungin vanhuspalveluissa kehitetty toimintamalli on käytössä nyt Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä (Essote).

Viestinnän teko -kunniakirja myönnetään yksityiselle henkilölle, yhteisölle, yritykselle, ryhmälle tai organisaatiolle, joka on viestinnän toimenpitein tukenut aluehallintoviraston keskeisten tavoitteiden eli oikeusturvan, hyvinvoinnin tai turvallisuuden toteutumista.

Essoten etusivulta löytyvän huoli-lomakkeen kautta tulee vanhuspalveluihin kuukausittain noin 15-20 ilmoitusta ja niiden määrä on kasvussa. Viime vuonna ilmoituksia tuli kaikkiaan 76, mutta nyt ilmoitusten määrä on ylittämässä sadan.

Huolen voi ilmoittaa tämän kuvakkeen kautta Essoten etusivulta.

Huoli-palvelun kautta voi ottaa yhteyttä, jos ikäihmisen pärjäämisestä herää huoli esimerkiksi omaisella tai ammattilaisella. Ilmoitus menee vanhuspalvelujen Palveluneuvoon ja ammattilaiset tarkistavat tilanteen. Ilmoittaja saa vastauksen viestiinsä.

AVIn tunnustus tuli vanhuspalvelujen huoli-toimintamallista, mutta palvelua saa nykyisin laajemminkin. Huoli-palvelun kautta pääsee myös kertomaan, jos tarvitsee tukea lasten kasvatuksessa tai perheen vanhemmilla on parisuhdeongelmia. Huoli-palvelun kautta voi kertoa ammattilaisille, jos on kohdannut henkistä tai fyysistä väkivaltaa läheisten tekemänä tai elää tilanteessa, jossa väkivalta on läsnä.

– Kehitimme huoli-toimintamallin hyvin nopealla prosessilla kolmessa ja puolessa kuukaudessa ja esimerkkinä käytimme Mikkelissä Lupaus 2016 -ohjelman aikana kehitettyä nuorten Tajua Mut! -toimintamallia, kertoo Essoten vanhuspalvelujen palveluohjauksen esimies Sari Kärkkäinen.

Huoli-toimintamalli rakennettiin osana Lupaus 2016 -ohjelmaa, jota veti ohjelmajohtajana Juha Ropponen, nykyinen Miksei Oy:n kehitysjohtaja. Keskeisiä muita henkilöitä olivat Mikkelin vanhuspalvelujen johtaja Niina Kaukonen, palvelumuotoilija Heidi Huovinen ja palvelun koodannut Heikki Kurhinen. Merkittävän panoksen kehitystyöhön antoivat myös Mikkelin vanhusneuvosto ja Vanhustyön keskusliiton johtoryhmä.

Ylijohtaja Sirkka Jakonen luovutti tunnustuksen perinteisen toimittajien joulupuurolounaan yhteydessä Mikkelissä torstaina (14.12.) Itä-Suomen aluehallintoviraston tiloissa Mikkelissä.

Lisätietoja

Sari Kärkkäinen
Palveluohjauksen esimies
Vanhus- ja vammaispalvelut, Essote
sari.karkkainen [at] essote.fi
044 794 4508