Johtavat luottamushenkilöt ja Essoten kuntayhtymän johtaja pitävät Sosterin aiesopimusta Coxa Oy:n kanssa kirurgian järjestämisestä maakunta- ja sote-uudistusta Etelä-Savossa ja Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella (KYS-Erva) murentavina toimina.

Sosteri ja tamperelainen Tekonivelsairaala Coxa Oy suunnittelevat siirtävänsä Savonlinnan keskussairaalassa tehtävät tekonivelleikkaukset Coxan brändin alle.

Essoten johto edellyttää, että keskittämisasetuksen mukaiset toimet päätetään sopimusten mukaisesti Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen sisällä. Essote on luvannut kesäkuussa tekemissään linjauksissa tukea Savonlinnan keskussairaalan kirurgiaa.

– Kirurgian työnjaon kysymykset ovat alueen sopimusten mukaisesti Kuopion erityisvastuualueen kysymyksiä.  Essote teki keväällä erittäin hyvän tarjouksen työnjaosta. Valitettavasti Sosteri ei siihen tarttunut. Nyt neuvottelut ovat siirtyneet Kuopion erityisvastuualueen sisälle ja Sosterin ratkaisu näyttää menevän ulos siitä, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Kesäkuussa (11.6.) Essote lupasi järjestää ja tukea monipuolisesti Savonlinnan keskussairaalassa kirurgian toimintaa mm. verisuonikirurgiassa, urologiassa, ortopediassa ja traumatologiassa sekä järjestää gastroenterologiassa kirurgian erikoislääkärin konsultaatioita. Tukea luvattiin myös päivystykseen ja koulutukseen.

– Essote teki erittäin anteliaan työnjakotarjouksen keväällä. Nyt nämä asiat on syytä päättää Erva-alueella, ei esimerkiksi Tampereella. Essote on aina valmis neuvottelemaan, sanoo hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk).

– Ihmettelen suuresti Coxan toimitusjohtajan näkemystä, että sosiaali- ja terveysministeriö olisi suosittanut tekonivelleikkausten keskittämistä Savonlinnaan. Ministeriöstä tuli juuri eilen viestiä KYS-Erva-neuvotteluihin liittyen ja siinä painotettiin paikallisen sopimisen merkitystä, ei ministeriön ohjausta, sanoo Kortelainen.

Kortelaisen mukaan Essote pystyy täyttämään omilla toimillaan keskittämisasetuksen vaatimukset, jotka esimerkiksi tekonivelleikkauksissa ovat 600 polvi- ja lonkkatekonivelleikkausta vuodessa. Kuluvana vuotena Mikkelin keskussairaalassa on tehty jo liki 400 leikkausta.

– Meillä on hyvä vauhti päällä vaadittavan leikkausmäärän saavuttamisessa. Pärjäämme hyvin myös laatuvertailussa suhteessa Coxaan ja kaikkiin muihin toimijoihin. Uusintaleikkauksia meillä ei juuri ole ja ne ovat tärkein laadun mittari, Kortelainen sanoo.

– Keskittämisasetus hajottaa selvästi maakunta- ja sote-uudistusta Etelä-Savossa ja KYS-Ervan alueella. Myös sosiaali- ja terveysministeriössä ja maan hallituksessa on peiliin katsomisen paikka, että millaisia toimenpiteitä ajoitetaan samanaikaisiksi. Julkisia toimijoita kielletään leikkaamasta, mutta yhtiöt saavat leikata missä tahansa, kommentoi hallituksen mikkeliläinen varapuheenjohtaja Arto Seppälä (sd).

Katso Essoten hallituksen linjaukset 11.6. täältä

 

Lisätietoja

Aira Kietäväinen
Hallituksen puheenjohtaja
Essote
aira.a.kietavainen [at] gmail.com
050 349 1353

Risto Kortelainen
Kuntayhtymän johtaja
Essote
risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677

Arto Seppälä
Hallituksen varapuheenjohtaja
Essote
arto.seppala [at] mikkeli.fi
044 794 2208