Hallituksen ratkaisut hyvinvointialueiden (ent. sote-maakuntauudistuksen) suhteen näyttävät kohtuullisen hyviltä Etelä-Savon näkökulmasta. Näin arvioi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujenkuntayhtymän johto hallituksen tiedotuslaisuuden (13.10.) perusteella.

– Sote-uudistuksen pitkään historiaan suhteutettuna tämä hallituksen esitysluonnos näyttää monessa suhteessa hyvältä. Rahoitusta tulee nykyistä oikeudenmukaisemmin eli entistä enemmän väestön tarpeiden mukaisesti. Savonlinnan sairaalan yhteispäivystys mahdollistetaan ainakin vuoden 2032 loppuun saakka. Uudistuksen toimeenpanossa tulee olemaan vielä paljon valmisteltavaa ja yksityiskohtien hiomista, arvioi Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) Juvalta.

Essoten johto tähtää jatkossa Etelä-Savon yhteisen edunvalvonnan tehostamiseen.

– Etelä-Savolla on tärkeitä yhteisiä etuja ajettavana, sillä maan kasvualueet painavat varmasti kovasti päälle eduskuntakäsittelyssä. Rahoituksen perusteisiin tuli muutoksia ja vasta uusien laskelmien kautta saadaan selville tarkempi näkymä. Myös tarvekertoimissa aiotaan lisätä pääkaupunkiseudun kannalta keskeisten näkökohtien painoarvoa. Tarvitaan yhteistä neuvonpitoa, miten edunvalvontaa tehdään. Toivon, että kaupunkien johtajat, kuntayhtymien johtajat ja maakuntajohtaja ottavat nyt tästä puolesta koppia, kehottaa Essoten hallituksen varapuheenjohtaja Arto Seppälä (sd.), joka toimii myös Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtajaan.

Etelä-Savon hyvinvointialueen valmistelu on juuri lähtemässä täyteen vauhtiin. Käytännön valmistelua tehdään kahdessa suuressa hankkeessa, joista toinen valmistelee rakenneuudistusta ja toinen tulevaisuuden sote-keskusta. Niihin nivoutuu läheisesti myös erillinen asiakas- ja potilastietojärjestelmän uudistava hanke.

Valmistelua on tähän asti tehty Essoten, Pieksämäen kaupungin, Vaalijalan ja Etelä-Savon pelastuslaitoksen voimin. Essoten johto toivoo Itä-Savon edustajia pikaisesti mukaan.

– Valmistelussa mennään nyt niin sanotusti hankkeet edellä ja niihin tarvitaan pikaisesti edustajia muualtakin Itä-Savosta kuin Sulkavalta. Väliaikaishallinto on aloittamassa jo hieman yli vuoden kuluttua. Sitä ennen pitää saada rakenneltua kannalta keskeiset ratkaisut ja siihen tarvitaan tietysti Itä-Savon puolen asiantuntemus käyttöön, muistuttaa Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen, joka on myös maakuntauudistuksen johtoryhmän puheenjohtaja.

Essoten valtuuston puheenjohtaja Eero Aho (kok.) pahoittelee Itä-Savon eräiden edustajien synkkäsävyisiä puheenvuoroja.

– Toivon kovasti, ettei kovin suuria synkkiä pilviä maalailtaisi Savonlinnan sairaalan ylle. Sairaalan yhteispäivystykselle on nyt tulossa takuut voimaanpanolaissa.  Muutoksia on varmasti tulossa, mutta asioita on nyt vietävä eteenpäin ja kaikki paukut pantava rahoituksen varmistamiseen. Meidän kaikkien on nyt alettava ajatella, miten sote-palvelut rakennetaan Etelä-Savon hyvinvointialueen ja sen asukkaiden kannalta järkevästi ja taloudellisesti, Aho tähdentää.

Lue lisää Etelä-Savon maakuntavalmistelusta täältä

Lue Essoten aiempi tiedote (10.10.) maakuntaratkaisusta täältä

Lisätietoja

Aira Kietäväinen
Hallituksen puheenjohtaja
Essote
aira.a.kietavainen [at] gmail.com
050 349 1353

Arto Seppälä
Hallituksen varapuheenjohtaja
Essote
arto.seppala [at] mikkeli.fi
044 794 2208

Eero Aho
Valtuuston puheenjohtaja
Essote
eero.aho [at] espl.fi
044 309 5128

Risto Kortelainen
Kuntayhtymän johtaja
Essote
risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677