Essoten koulutus- ja simulaatiokeskus on aloitellut toimintaansa Mikkelin keskussairaalan uudessa talossa, Kuumassa sairaalassa. Ensimmäisten koulutusten perusteella palautteet ovat olleet liki ylistäviä.

– Paras palaute tuli eräältä ensihoitajalta, kun kysyin että onko tämä hyvä: ”Ei ole. Tämä on loistava”, iloitsee keskuksen toimintaa valmistellut koulutussuunnittelija Niina Hyöppinen.

Ensihoito, yleislääketieteen lääkärit ja lääketieteen kandit ovat saaneet ensimmäisenä tutustua keskukseen.

Katso video koulutuskeskuksesta

Keskuksen suuri ylpeydenaihe ovat kaksi potilasnukkea, lapsi ja aikuinen. Nukeissa oleva tekniikka mahdollistaa ihmisen elintoimintojen ja niissä tapahtuvien muutosten jäljittelyn. Nukkeja ohjataan langattomasti ohjauskeskuksesta käsin.

– Harjoituksille on vain mielikuvitus rajana. Aikuisnukke saadaan hikoilemaan, itkemään, kouristamaan, virtsaamaan ja vuotamaan verta. Ohjauskeskuksesta käsin nukke saadaan myös vastailemaan kysymyksiin tai kertomaan oireistaan, Hyöppinen luettelee.

Varsinainen harjoittelutila on jaettavissa äänieristeseinillä kolmeen osaan, joten keskuksessa voi työskennellä kolme erilaista ryhmää yhtä aikaa. Yksi ryhmä voi esimerkiksi harjoitella potilaan hoitotilannetta lapsinukella, toinen vaikka kotitilannetta aikuisnukella ja kolmas harjoitella hoitotyössä tai lääkärin työssä tarvittavia kädentaitoja.

Terveyspalvelujen lisäksi muutkin Essoten vastuualueet tulevat käyttämään koulutus- ja simulaatiotilaa. Esimerkiksi kotihoidon tai sosiaalipalvelujen tilanteita voidaan sinne lavastaa helposti ja harjoitella.

Harjoituksia voidaan ohjata ohjauskeskuksesta. Taustalla on vielä kolmas tila, kokoushuone Luoto, josta havainnointiryhmä voi seurata simulaatioharjoitusta. Molempiin taustailoihin välittyy ääni ja kuva. Luotoon kuva tulee vielä kosketusnäytölle, jota voidaan siis käyttää valkotaulun tapaan ja tietysti normaalina kokoustilan näyttönä.

Keskuksen ensisijainen tarkoitus on tukea Essoten ammattilaisten taitoja. Koulutustilaa tullaan käyttämään myös oppilaitosyhteistyössä. Esedun ja Xamkin kanssa on jo viritteillä yhteistyötä.

– Olen hyvin ylpeä tästä meidän hienosta keskuksesta. Nyt meillä on nimenomaan henkilöstön kouluttautumiseen tarkoitettu tila, jota voidaan muunnella erityyppisiin koulutuksiin sopivaksi. Haluan kiittää ESPER-hankkeen hankejohtaja Pirjo Syväojaa, että olemme tässä vaiheessa, Hyöppinen kehuu.

Lisätietoja

Niina Hyöppinen
Koulutussuunnittelija, Essote
niina.hyoppinen@essote.fi
040 359 8285