Lastensuojelusta puuttuvat sosiaalityöntekijät on saatu kokoon Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä (Essote).

Itä-Suomen aluehallintovirasto määräsi kuntayhtymän huolehtimaan, että kuntayhtymässä 19,9 lastensuojelun sosiaalityöntekijän vakanssia on täytettynä 31.1. mennessä. Täsmälleen tämä määrä kelpoisuusehdot täyttäviä työntekijöitä on saatu.

– Viimein puolikas ratkesi tosin vasta hitusen aikarajan jälkeen, nyt maanantaina 5.2. Kaikille lastensuojelun asiakkaille on nyt myös nimetty vastuutyöntekijä. Täytyy sanoa, että olemme tehneet kovan urakan, huokaisee perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Satu Auvinen.

Kolme sosiaalityöntekijää onnistuttiin rekrytoimaan lastensuojeluun Essoten ulkopuolelta, vaikka koko valtakunnassa on heistä pula. Jatkossa kuntayhtymä varautuu jatkuvaan sosiaalityöntekijöiden rekrytointiin.

Äskettäin perustettiin viisi sosiaalityöntekijän virkaa, joiden työpanosta ei vielä kohdennettu millekään vastuualueelle. Virkojen avulla pyritään varmistamaan, että työntekijöiden rekrytointi ei jää kiinni viran puuttumisesta.

– Vahvistamme näin sosiaalityön osaamistamme. Työpanos kohdennetaan tarpeen mukaan lastensuojeluun, sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai muiden kiireellisten, lakisääteisten virkatehtävien hoitamiseen. Työnkuvien kehittäminen jatkuu, sillä vasta osa toimenpiteistä on tehty, Auvinen kertoo.

Sosiaalityöntekijöiden saamiseksi lastensuojeluun tehtiin runsaasti toimenpiteitä. Tehtävärakennetta tarkasteltiin perusteellisesti ja osa tehtävistä siirtyi sosiaaliohjaajille. Työn vaativuuden arviointi aloitettiin Essotessa juuri sosiaalityöntekijöistä ja ensimmäisenä tarkasteltiin lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden työn vaativuutta ja palkkoja nostettiin.

– Talon sisällä liikuttelimme kaikkiaan kymmentä sosiaalityöntekijää, vaikka pula oli varsinaisesti kahdeksasta. Haastetta toi vielä lisää yhden työntekijän siirtyminen muualle. Olen todella iloinen, että lastensuojelu kiinnosti niin montaa ihmistä Essoten sisältä, sanoo lastensuojelun palvelupäällikkö Johanna Will-Orava.

Essoten hallitus käsitteli aluehallintovirastolle annettavaa lausuntoa 5.2.

Aluehallintovirasto asetti määräyksensä tehosteeksi 400 000 euron uhkasakon. Selvitys lastensuojelun sosiaalityön henkilöstötilanteesta tulee antaa AVIlle viimeistään 15.2.

Lue lisää

Lisätietoja

Satu Auvinen
Johtaja
Perhe- ja sosiaalipalvelut, Essote
satu.auvinen [at] essote.fi
044 351 2302

Johanna Will-Orava
Palvelupäällikkö, lastensuojelu
Essote
johanna.will-orava [at] essote.fi
044 794 2393