Tähän ohjeeseen on koottu tietoa Essoten alueen yli 70-vuotiaille asukkaille sekä kotihoidon asiakkaille ja heidän omaisilleen koronavirusepidemian (COVID-19) johdosta.

Essoten toiminnassa ensisijaisen tärkeitä ovat ikäihmisten ja asiakkaidemme terveyden ja hyvinvoinnin varmistaminen sekä työtekijöidemme turvalliset työolot. Kotihoidossa noudatetaan Essoten ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita.

Ikäihminen lukee kirjaa kotona

Vierailukiellot

Omaiset voivat vierailla Mikkelin keskussairaalassa tai lähikuntoutusosastolla olevan potilaan luona.

Muista vieraillessasi seuraavat ohjeet:

Älä vieraile sairaalassa, jos sinulla edes lievimpiäkään tartuntataudin oireita: yskää, nuhaa, kurkku- tai lihaskipua, kuumetta, haju- tai makuaistin muutoksia tai ripulia. Sinun tulee olla ollut oireeton viimeisten kahden viikon ajan. Vierailu on kielletty, mikäli olet saapunut/palannut ulkomailta Suomeen viimeisten 14 vuorokauden aikana maasta, johon matkustamista ei koronan vuoksi suositella.

Kriittisesti sairaiden ja saattohoitopotilaiden omaisia kehotetaan olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön tapaamisjärjestelyistä.

Desinfioi kätesi saapuessasi sairaalaan, osastolle ja pois lähtiessä.  Muista pitää kahden metrin turvaväli potilaisiin ja henkilökuntaan.

VIERAILUT PALVELUTALOIHIN

Vierailut järjestetään aina ensisijaisesti ulkona.

Jos vierailu ei onnistu ulkona, voidaan yksikkökohtaisesti järjestää omaiselle tapaamismahdollisuus sisätiloissa asukkaan huoneessa 1-2 omaista kerrallaan
(saattohoito ja vastaavissa tilanteissa useampi omainen voi olla samanaikaisesti).

Palvelutalot ohjeistavat omaisia suojautumisessa, mikäli 2 metrin turvaväliä ei ole mahdollista pitää tai omainen ulkoiluttaa palvelutalon asukasta palvelutalon piha-alueen ulkopuolella.

Vierailijan tulee olla terve. Älä vieraile, jos sinulla edes lievimpiäkään tartuntataudin oireita: yskää, nuhaa, kurkku- tai lihaskipua, kuumetta, haju- tai makuaistin muutoksia tai ripulia. Sinun tulee olla ollut oireeton viimeisten kahden viikon ajan. Vierailu on kielletty, mikäli olet saapunut/palannut ulkomailta Suomeen viimeisten 14 vuorokauden aikana maasta, johon matkustamista ei koronan vuoksi suositella.

Tautitilanteen muuttuessa voidaan pandemiatyöryhmän päätöksellä ohjeistusta muuttaa yksikkö tai paikkakuntakohtaisesti.


Yli 70-vuotiaiden laboratoriokokeet

Varaa aika Laboratoriokokeisiin Islabin ajanvarausnumerosta 044 717 8888 ma -pe klo 12 -14.
Ajan voi varata myös sähköisesti Laboratorio ajanvaraukseen


Yli 70-vuotiaiden liikkuminen

Valtioneuvoston  yli 70-vuotiaille antamat erilliset suositukset  on poistettu 23.6.2020.  Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen, ottaen huomioon henkilön kokonaistilanne ja yksilölliset riskitekijät.

Mikäli yli 70-vuotiailla ei ole flunssan oireita, voi liikkua normaalisti ja asioida kaupassa tai  apteekissa. Mikäli sairastuu  flunssaoireisiin,  asiointeihin kannattaa pyytää apua tai  käyttää kauppojen palveluja, joilla ruokaostokset toimitetaan suoraan kotiin. Essotelta apua voi kysyä tässä asiassa, mikäli ei ole omaisia ja läheisiä, Palveluneuvon numerosta arkisin 015 211 557 klo 8 -16.

Kotiin vietävät palvelut toimivat normaalisti. Lisäksi Essote lisää etäpalveluja sekä yhteistyötä terveysalan järjestöjen kanssa.


  •  TIETOA KORONAVIRUKSESTA: www.essote.fi
  • Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, Päivystysavun ruuhkautumisen välttämiseksi tee ensisijaisesti oirearvio omaolo.fi -Internetpalvelussa.
  • Jos sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin: Soita aina ensin päivystysapuun 116 117 (24/7)  (Päivystysavusta saat ohjausta ja sinulle tehdään hoidon tarpeen arviointi. Ohjaamme sinut oikeaan hoitopaikkaan.

TUKIPALVELUT ARJEN TURVANA:

ETÄPALVELUT

Kotihoito tarjoaa etäpalvelua asiakkailleen kuvapuhelimen välityksellä. Etäpalveluita tehostetaan Essoten alueella varsinkin nyt, kun pyritään hidastamaan koronavirustartuntojen leviämistä ja suojaamaan kotihoidon asiakkaita tartunnoilta.

Myös sotealan järjestöjen asiantuntijat ja vapaaehtoiset ovat arjen tukena ja valmiita olemaan yhteydessä puhelimitse, jos saavat yhteydenottoluvan teiltä. Lisätietoa palveluneuvon numerosta arkisin 015 211 557 klo 8 -16.


ATERIA- JA KAUPPAPALVELUT EPIDEMIAN AIKANA

Jos tarvitset koronatilanteen takia apua kaupassa asiointiin tai ateriapalveluiden järjestämiseen, lisätietoja Essoten palveluneuvon numerosta arkisin 015 211 557 klo 8 -16. Voit myös itse sopia palvelusta lähikauppasi kanssa.Essoten tukipalvelut toimivat normaalisti.


HUOLI-ILMOITUS

Essoten alueella on käytössä sähköinen Huoli-ilmoitus, jonka kautta voidaan ilmoittaa, jos on huolissaan ikääntyneestä henkilöstä. Ilmoita huoles 015 211 557 arkisin 8-16
Katso lisää tästä


JÄRJESTÖT ja yritykset MUKANA TUKEMASSA 

Monet järjestöt ja yritykset tarjoavat apua epidemian aikana.


VAPAAEHTOISET TUKEMASSA

Tarvitsetko vapaaehtoisten tukea ja apua? Lisätietoja saa Essoten ohjaaja Päivi Meskaselta, arkisin numerosta 050 311 7138 ja diakonissa Mari Ylöseltä, numerosta 0400 143 232.


Tiedoksi antoi:  Essoten vanhus- ja vammaispalvelut