Tähän ohjeeseen on koottu tietoa Essoten alueen yli 70-vuotiaille asukkaille sekä kotihoidon asiakkaille ja heidän omaisilleen koronavirusepidemian (COVID-19) johdosta.

Essoten toiminnassa ensisijaisen tärkeitä ovat ikäihmisten ja asiakkaidemme terveyden ja hyvinvoinnin varmistaminen sekä työtekijöidemme turvalliset työolot. Kotihoidossa noudatetaan Essoten ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita.

Ikäihminen lukee kirjaa kotona

Vierailukiellot

Essoten pandemiatyöryhmä on määrännyt koronavirusepidemian takia vierailukieltoon Mikkelin keskussairaalan, Moision sairaalan, Essoten lähikuntoutusosastot ja alueen kaikki palvelutalot. Poikkeustilan aikana keskussairaalassa voivat vierailla tapauskohtaisesti arvioiden ainoastaan: kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.


Yli 70-vuotiaiden laboratoriokokeet

Varaa aika Laboratoriokokeisiin Islabin ajanvarausnumerosta 044 717 8888 ma -pe klo 12 -14.
Ajan voi varata myös sähköisesti Laboratorio ajanvaraukseen


Yli 70-vuotiaiden liikkuminen

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Ulkoilu on edelleen sallittua. Jos ikäihminen asuu kotona, turhia käyntejä hänen luonaan tulee välttää. On kuitenkin tärkeää, että soitatte tai pidätte etäyhteydellä yhteyttä iäkkääseen läheiseenne.

Mikäli yli 70-vuotiailla ei ole flunssan oireita, on yleisillä paikoilla, kuten kaupassa ja apteekissa asioiminen sallittua. Jos mahdollista asiointi kannattaa delegoida jollekin muulle tai käyttää kauppojen palveluja, joilla ruokaostokset toimitetaan suoraan kotiin. Essotelta apua voi kysyä tässä asiassa, mikäli ei ole omaisia ja läheisiä, palveluneuvon numerosta arkisin 015 211 557 klo 8 -16.

Kotiin vietäviä palveluja pyritään järjestämään normaaliin tapaan. Lisäksi Essote lisää etäpalveluja sekä yhteistyötä terveysalan järjestöjen kanssa.


  •  TIETOA KORONAVIRUKSESTA: www.essote.fi
  • Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, Päivystysavun ruuhkautumisen välttämiseksi tee ensisijaisesti oirearvio omaolo.fi -Internetpalvelussa.
  • Jos sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin: Soita aina ensin päivystysapuun 116 117 (24/7)  (Päivystysavusta saat ohjausta ja sinulle tehdään hoidon tarpeen arviointi. Ohjaamme sinut oikeaan hoitopaikkaan.

TUKIPALVELUT ARJEN TURVANA:

ETÄPALVELUT

Kotihoito tarjoaa etäpalvelua asiakkailleen kuvapuhelimen välityksellä. Etäpalveluita tehostetaan Essoten alueella varsinkin nyt, kun pyritään hidastamaan koronavirustartuntojen leviämistä ja suojaamaan kotihoidon asiakkaita tartunnoilta.

Myös sotealan järjestöjen asiantuntijat ja vapaaehtoiset ovat arjen tukena ja valmiita olemaan yhteydessä puhelimitse, jos saavat yhteydenottoluvan teiltä. Lisätietoa palveluneuvon numerosta arkisin 015 211 557 klo 8 -16.


ATERIA- JA KAUPPAPALVELUT EPIDEMIAN AIKANA

Jos tarvitset koronatilanteen takia apua kaupassa asiointiin tai ateriapalveluiden järjestämiseen, lisätietoja Essoten palveluneuvon numerosta arkisin 015 211 557 klo 8 -16. Voit myös itse sopia palvelusta lähikauppasi kanssa.Essoten tukipalvelut toimivat normaalisti.


HUOLI-ILMOITUS

Essoten alueella on käytössä sähköinen Huoli-ilmoitus, jonka kautta voidaan ilmoittaa, jos on huolissaan ikääntyneestä henkilöstä. Ilmoita huoles 015 211 557 arkisin 8-16
Katso lisää tästä


JÄRJESTÖT ja yritykset MUKANA TUKEMASSA 

Monet järjestöt ja yritykset tarjoavat apua epidemian aikana.


VAPAAEHTOISET TUKEMASSA

Tarvitsetko vapaaehtoisten tukea ja apua? Lisätietoja saa Essoten ohjaaja Päivi Meskaselta, arkisin numerosta 050 311 7138 ja diakonissa Mari Ylöseltä, numerosta 0400 143 232.


Tiedoksi antoi:  Essoten vanhus- ja vammaispalvelut