Useat perheiden palvelut uudistuvat syyskuun alkupuolella Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä.

Lasten kehityksen tukiyksikön palveluissa tapahtuu muutos 4.9. Erillisen yksikön toiminta päättyy ja palvelut tuotetaan osana neuvolapalveluja, osana oppilashuollon palveluja ja osana lastenpsykiatrian palveluja.

Palvelut ovat näin lasten, nuorten ja perheiden saatavilla varhaisemmassa vaiheessa osana neuvola- ja oppilashuoltoa, jolloin lähettäminen ja jonottaminen palveluun vähenevät.

Alle kouluikäisten lasten ja perheiden peruspalvelut tuotetaan 4.9. alkaen Perhekeskuksessa Lähemäki-talolla, osoitteessa Rauhankatu 10.

– Lähemäki-talon Perhekeskuksessa aloitetaan sitä toimintaa, mikä siirtyy aikanaan jo rakenteilla olevaan Perhetaloon, kertoo Essoten perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Satu Auvinen.
Lähemäki-talo sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 10.

Lähemäki-talo sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 10.

Perhekeskuksessa työskentelevät neuvolan terveydenhoitajien lisäksi perheohjaajat, perheterapeutti, neuvolapsykologit ja toiminta- ja puheterapeutit. Työryhmään saadaan 4.9. lähtien lisävahvistusta kolmella uudella työnsä aloittavalla perheohjaajalla.

– Tavoitteena on palvella koko perhettä mahdollisimman pitkälle yhden luukun periaatteella ja lähellä perheen arkea, kun alle kouluikäisen lapsen kehityksestä tai voinnista herää huolta, perheen tilanne on kuormittava tai perhe toivoo apua vuorovaikutussuhteisiinsa. Lisäksi panostamme erityisesti raskausajan sekä vauvavuoden hyvinvointiin, kertoo Essoten perhepalvelujen palvelupäällikkö Kaisa Santala.

Yhteyden perhekeskuksen työntekijöihin saa numerosta 0403597307 ma-pe klo 10-12. Lisäksi neuvolan terveydenhoitajien yhteystiedot säilyvät ennallaan.

Koulutyöryhmät aloittavat

Perhekeskuksen kouluikäisiä lapsia ja heidän perheitään palvellaan alueellisissa koulutyöryhmissä 4.9. alkaen. Koulutyöryhmissä aloittaa viisi uutta perheohjaajaa, kaksi uutta koulupsykologia ja kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa.

– Heidän tavoitteenaan on palvella perheitä mahdollisimman hyvin ja mahdollisimman pitkälle lähellä lapsen omaa kasvuympäristöä yhteistyössä tarvittaessa opetushenkilöstön kanssa. Yhteyttä voi ottaa lapsen kasvuun ja kehitykseen, oppimiseen, lapsen käyttäytymiseen tai perheen kokonaistilanteeseen liittyvissä huolissa. Myös tilanteissa joissa lapsi oireilee kotona, mutta ei koulussa, työryhmä on perheen käytettävissä, Santala kertoo.

Yhteydenotot alueellisiin koulutyöryhmiin tapahtuvat ma-pe klo 10-12 puh. 0403597302.

Uudistukset ovat osa Lapsi- ja perhepalveluiden(LAPE) kärkihanketta ja sosiaali- ja terveysministeriön muutosohjelmaa.

Lasten erityisen tuen palvelut jatkavat Jääkärissä Perhetalon valmistumiseen saakka.

Mäntyharjulla, Juvalla ja Kangasniemellä sekä muissa pienemmissä kunnissa toimivat kussakin jo neuvola- ja oppilashuollon palvelut osana peruspalveluja Perhekeskus-tyyppisesti. Erityispalvelujen tuki myös näihin kuntiin on saatavilla.

Lisätietoja

Kaisa Santala
Perhepalvelujen palvelupäällikkö ja vastaava ylilääkäri
Essote
kaisa.santala [at] essote.fi
044 351 6475