Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on valinnut Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän tuottamaan turvakotipalveluja seuraavan viiden vuoden ajaksi. Essoten nykyinen sopimus Turvakodista päättyy vuoden lopussa.

Turvakoti palvelee kaikkia lähisuhdeväkivaltaa kokeneita tai sen uhkaa kokeneita. Turvakotiin voi tulla yksin tai yhdessä lasten kanssa. Maksuttomasta Turvakodista saa myös puhelimitse keskusteluapua ja neuvontaa lähisuhdeväkivalta-asioissa ympäri vuorokauden.

– Huippu-uutinenhan tämä on. Epävarmuus Turvakodin säilymisestä maakunnassa hälveni nyt. Päätös tarkoittaa myös sitä, että THL maksaa Turvakodin toimintakustannukset, iloitsee Essoten perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Satu Auvinen.

Turvakotiin tulee seitsemän perhepaikkaa ja sen rakentaminen käynnistyy vuoden 2019 alkupuolella. Ristiinan Pellosniemellä aiemmin sijainneen Turvakodin toiminta päättyi heinäkuussa. Nykyisellään turvakotipalvelut tuotetaan erillisissä asunnoissa Mikkelin keskustan tuntumassa.

– Päätös mahdollistaa turvakotipalvelut edelleen kaikille lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille lapsille, miehille ja naisille. Tarjoamme Turvakodissa akuutissa tilanteessa ammatillista tukea, neuvontaa ja ohjausta. Iloitsemme myös meille rakennettavasta uudesta Turvakodista, sanoo lastensuojelun palvelupäällikkö Johanna Will-Orava.

Turvakotiin voi tulla milloin tahansa.

Turvakoti on avoin kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta ja turvakotiin voi tulla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Turvakodissa työskentelee ohjaajia ja sosiaalityöntekijä. Kaikki Turvakodin työntekijät ovat väkivaltatyön osaajia. Turvakodista käsin voi elää niin normaalia elämää kuin mahdollista turvallisesti; käydä esimerkiksi töissä ja koulussa sekä tavata läheisiä.

Turvakodissa oleskelun pituus vaihtelee tilanteen mukaan muutamista päivistä pariin kuukauteen, jakson pituuden arvioivat Turvakodin työntekijät. Turvakodissa kartoitetaan asiakkaan tilanne ja työskentelyn tärkein tavoite on väkivallan loppuminen. Turvakodissa asiakas saa apua, tukea ja neuvontaa tilanteensa selvittelyyn. Turvakodin työntekijöillä on erityisosaamista väkivaltakokemusten käsittelyyn lasten kanssa.

Lue lisää Turvakodista

Lisätietoja

Johanna Will-Orava
Palvelupäällikkö, lastensuojelu
Essote
johanna.will-orava [at] essote.fi
044 794 2393