Ensimmäinen vuoden 2017 talousarvio toteutui tarkasti. Tätä osoittaa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) ensimmäinen tilinpäätös, joka oli kuntayhtymän hallituksen käsittelyssä (28.3.).

Kuntayhtymän toimintatuotot olivat 356,6 miljoonaa euroa tilipäätösvuonna. Toimintatuotot toteutuivat 0,6 prosenttia talousarviota pienempänä. Myyntituotot jäsenkunnilta olivat 303,4 miljoonaa euroa. Muut myyntituotot olivat 19,3 miljoonaa euroa. Vuoden 2017 maksutuotot olivat 28,9 miljoonaa euroa. Toimintakulut olivat 351,6 miljoonaa euroa.

Toimintakulut toteutuivat 0,8 prosenttia, 2,9 miljoonaa euroa, talousarviota pienempinä. Tilikauden alijäämä oli 407.000 euroa ja konsernitilipäätös reilut 70.000 euroa ylijäämäinen.

– Talousarvio toteutui suurista epävarmuuksista huolimatta todella tarkasti. Essote osoitti tuloksellisuutensa heti ensimmäisenä vuotena. Toiminnan aloitus ja vakiinnuttaminen oli suururakka, kiittelee hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen.

Tilinpäätösvuonna Essoten sosiaali- ja terveyspalvelujen nettomenot olivat useita miljoonia euroa alhaisemmat kuin vuonna 2016 yhteistoiminta-alueella ja kunnilla. Yksittäisenä asiana voidaan mainita, että erikoissairaanhoidon tuottavuuskehitys sijoittui valtakunnalliseen kärkeen THL:n sairaanhoitopiirien vertailussa.

– Mikkelin keskussairaala tekee suurten rakennustöiden keskellä erinomaisella henkilökunnalla loistavaa tulosta, kehuu valtuuston puheenjohtaja Eero Aho.

Tilipäätösvuonna otettiin myös merkittäviä askeleita kehitystyössä. Monitoimijayhteispäivystys aloitti toimintansa keskussairaalassa vuoden alussa. Kuntayhtymän strategiaprosessi toteutettiin alkuvuodesta ja valtuusto linjasi kuntayhtymän strategiasta kesällä. Mikkelin Pankalammen terveysaseman vastaanottopalvelut siirtyivät keskussairaalan yhteyteen kesällä.

– Suuri toiminnan uudistamisen ja rakentamisprojekti ESPER-hanke eteni hyvin. Kuntayhtymän hyvinvointikeskusten ja -asemien toimintakonseptit sekä Kangasniemen ja Pertunmaan hyvinvointipalvelujen ratkaisut otettiin käyttöön. Mikkelin torin laidalle sijoittuvan monitoimijakeskuksen, johon tulee kuntayhtymän palvelujen lisäksi järjestöjen ja yritysten toimintaa, toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen eteni hyvin, lisää kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Suurimmaksi haasteeksi vuoden aikana ilmeni lääkäreiden ja sosiaalityöntekijöiden saatavuus. Molempien ammattiryhmien rekrytoimiseksi tehtiin runsaasti toimenpiteitä.

Tilinpäätöksen hyväksyy lopullisesti Essoten valtuusto.

Lue koko tilinpäätös (luonnos)

Palveluseteli tulee Essoten mielenterveys- ja päihdepalveluihin

Palveluseteli laajenee Essotessa mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Ensimmäiset setelit otetaan käyttöön lähiaikoina. Talousarviossa on varattu mielenterveys- ja päihdepalvelujen palveluseteleihin noin 80 000 euroa kuluvalle vuodelle.

Kuntayhtymän hallitus hyväksyi asiaa koskevan sääntökirjan ja ensimmäiset setelit, joiden avulla asiakas pääsee lähiaikoina valitsemaan lyhytterapioita tai nuorisopsykiatrista valmennusta. Seteli on henkilökohtainen ja tasasuuruinen.

Lue lisää

Potilasvahinkojen määrä pysyi ennallaan

Hallitus sai selvityksen Essotessa vuonna 2017 tapahtuneista potilasvahingoista. Korvattujen potilasvahinkojen määrä pysyi täsmälleen samana kuin edellisenä vuotena, 51 kappaleessa.

Euromääräiset korvaukset kuitenkin kasvoivat noin 60 000 eurolla. Potilasvahinkoja korvattiin yhteensä 564 273 eurolla.

– Kustannukset ovat vaihdelleet vuodesta toiseen liittyen yksittäisten vahinkotapahtumien aiheuttamien kustannusten vaihteluun. Mitään kasvutrendiä potilasvahinkokustannuksissa ei ole todettavissa, kertoo terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski.

Lue lisää

Vastaanottoalueen toisen vaiheen urakkatarjouksia hyväksyttiin

Hallitus päätti myös ESPER-hankkeeseen kuuluvia vastaanottoalueen toisen vaiheen ennakoivien töiden urakoita. Urakkatarjouspyynnöt lähetettiin ES PER-puitesopimusurakoitsijoille. LVI-urakan sai JP-Yhtiöt Oy (25 000 euroa) ja sähköurakan Sensio Oy ( 20 000 euroa). Rakennusurakoitsijaksi valittiin Mikkelin Nostajat Oy.

Lue lisää

Katso koko esityslista

Lisätietoja

Risto Kortelainen
Johtaja, Essote
risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677

Aira Kietäväinen
Hallituksen puheenjohtaja, Essote
aira.a.kietavainen [at] gmail.com
050  349 1353

Eero Aho
Valtuuston puheenjohtaja, Essote
eero.aho [at] espl.fi
044 309 5128

Jarmo J. Koski
Terveyspalvelujen johtaja, Essote
jarmo.koski [at] essote.fi
044 351 2541

Vesa Vestala
Talousjohtaja, Essote
vesa.vestala [at] essote.fi
044 351 2540

Pirjo Syväoja
Hankejohtaja, ESPER-hanke
pirjo.syvaoja [at] essote.fi
040 359 6749