Valinnanvapaudesta haetaan 10 miljoonaan euron kokeiluja Etelä-Savoon.  Valtion­avustusta pyritään saamaan hanke­konsorti­ona, joka muodostuu maakunnan sosiaali- ja terveys­palvelujen järjestäjistä.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essoten) hallitus valtuutti (1.3.) omalta osaltaan kuntayhtymän johtaja Risto Kortelaisen tekemään hakemuksen valinnanvapauspiloteista 15.3. mennessä. Etelä-Savon pilotti pitää sisällään suoran valinnan sote-keskus-, henkilökohtaisen budjetoinnin- sekä asiakassetelin pilotit.

– Tarkoituksena on löytää koko maassa hyödynnettävissä olevia vastauksia valinnanvapauden avainkysymyksiin. Haluamme muun luoda muassa vahvan asiakasohjauksen valinnanvapauden tueksi, kertoo Kortelainen.

Pilotti on tarkoitus aloittaa valmistelu keväällä 2018 kesällä ja ottaa käyttöön viimeistään vuoden 2019 alusta. Tämän hetkisen lakiesityksen mukaan henkilökohtainen budjetti ja asiakasseteli tulee olla maakunnissa käytössä vuonna 2020 ja sote-keskukset vuonna 2021.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta tuetaan valtion talousarviossa sadalla miljoonalla eurolla. Arvioiden mukaan 5-6 maakuntaa pääsee toteuttamaan pilotteja sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamana. Pilottien tarkoituksena on tukea valinnanvapauslain toimeenpanoa osana sote-uudistusta jo ennen lakien voimaantuloa vuonna 2022.

Lue lisää

Sosiaali- ja potilasasiamiesten raportit

Hallitus sai Essoten sosiaali- ja potilasasiamiesten raportit. Potilasasiamiehen raportti koostuu noin 800 henkilön kokemuksista. Yhteydenottoja tuli kaikkiaan noin 1658 ja niiden pääsyy oli useimmiten hoitoon ja menettelyyn liittyvä epäselvyys.

Sosiaaliasiamieheen otettiin yhteyttä kaikkiaan noin 327 kertaa. Eniten yhteydenottoja tuli perhe- ja sosiaalipalveluista. Lastensuojelun työntekijäpula näkyi muun muassa huomautuksina pidentyneistä käsittelyajoista.

Alkuvuonna 2017 tuli erityisesti palautetta siitä, että lastensuojelun työntekijöitä oli hyvin vaikea tavoittaa ja asiakkaiden mukaan soittopyyntöihin ei aina vastattu. Työntekijöiden tavoitettavuus ilmeisesti parani kevään ja kesän aikana, koska aiheeseen liittyen ei juurikaan enää palautetta tullut.

Kokonaisuutena vuoteen 2016 verrattuna yhteenotot sosiaaliasiamieheen ovat vähentyneet, mikä johtuu suurelta osin perustoimeentulotuen siirtymisestä Kelaan.

Lue lisää

Keskussairaalan pääaulan urakoitsijoita valittiin

Hallitus valitsi myös urakoitsijoita Kuuman sairaalan osuudelle, joka pitää sisällään pääaulan laajennuksen ja saneerauksen sekä välinehuollon laajennuksen perustusten, rungon ja vaipan rakentamisen.

Rakennusurakan sai Rakennusliike V. Mättölä Oy (1,8 miljoonaa euroa), ilmanvaihto- ja jäähdytyslaiteurakan Caverion Suomi Oy (65 500 euroa), putkiurakan Caverion Suomi Oy (62 500 euroa) ja sähköurakan Sioma Oy (102 000) euroa.

Lue lisää urakkakilpailusta

Lue koko esityslista

Lisätietoja

Risto Kortelainen
Kuntayhtymän johtaja, Essote
risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677

Tuija Haatainen (valinnanvapaus)
Valinnanvapauden vastuuvalmistelija
Etelä-Savon maakuntauudistus
tuija.haatainen [at] pieksamaki.fi
044 799 5639

Niina Kaukonen (valinnanvapaus)
Sote-koordinaattori
Etelä-Savon maakuntauudistus
niina.kaukonen [at] essote.fi
044 794 4003

Irja Tikka (raportit)
Potilasiamies, Essote
irja.tikka [at] essote.fi
044 351 2818

Janne Kaltiainen (urakat)
Rakentamisen projektinjohtaja
ESPER-hanke, Essote
janne.kaltiainen [at] suomenct.fi
040 674 4789