Etelä-Savossa on tarvetta aivan tavallisille perheille lastensuojelun perhehoitajan ja sijaisvanhemman tehtäviin. Ensi tammikuussa käynnistyvään ennakkovalmennukseen etsitään osallistujia jo nyt. Kiinnostusta voi lievittää ensi viikolla alkavissa pop up -tilaisuuksissa.

Essoten Sijais- ja jälkihuoltoyksikkö Pessi järjestää lastensuojelun perhehoitoa Essoten kuntien (Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala) sekä Pieksämäen lapsille, jotka eivät eri syistä voi asua omien vanhempiensa kanssa. Perhehoitajan ja sijaisvanhemman tehtävään tarvitaan monenlaisia tavallisia perheitä, sillä jokaiselle lastensuojelun perhehoitoa tarvitsevalle lapselle pyritään löytämään hänen tarpeitaan parhaalla mahdollisella tavalla vastaava perhe. Sijaisperhe voi asua muissakin kuin edellä mainituissa kunnissa, niin kaupungissa kuin maaseudullakin. Sijaisperheeksi voi ryhtyä perhemuodosta riippumatta, kunhan perheen tilanne on riittävän vakaa tähän tehtävään.

Ennakkovalmennus auttaa harkitsevia

Sijaisperheiltä edellytetään tehtäväänsä PRIDE-ennakkovalmennuksen läpikäymistä. PRIDE-ennakkovalmennuksessa sijaisvanhemmuutta harkitsevat henkilöt saavat tietoa niistä valmiuksista, joita sijaisvanhemmat tarvitsevat sekä arvioivat omia vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan. Valmennukseen osallistumiseksi riittää, että haluaa harkita sijaisvanhemmuutta, on valmis sitoutumaan valmennusprosessiin ja omassa elämässä on tilaa sijoitetulle lapselle. Valmentajina toimii sosiaalityöntekijä-perhehoitaja-pari, joilla on molemmilla erityinen PRIDE-valmentajakoulutus sekä kokemusta lastensuojelun perhehoidosta. PRIDE-valmennus on ryhmävalmennus, jossa mahdollista sijaisvanhemmuutta käsitellään tehtävässä tarvittavien valmiuksien kautta. Valmiudet ovat:

  1. Suojella ja hoivata lasta
  2. Tukea lapsen yksilöllistä kehitystä
  3. Tukea lapsen suhteita vanhempiin ja muihin lapselle tärkeisiin ihmisiin
  4. Sitoutua lapseen ja edistää ennakoitavuutta ja jatkuvuutta lapsen elämässä
  5. Tehdä yhteistyötä lapsen asioissa.

Sijais- ja jälkihuoltoyksikkö Pessissä seuraava PRIDE-ennakkovalmennus alkaa tammikuussa 2022 Mikkelissä. Valmennus pitää sisällään yhdeksän ryhmätapaamista ja niiden lisäksi perhekohtaisia tapaamisia ja yksilökohtaisia tehtäviä. Kaikki PRIDE-ennakkovalmennukseen ilmoittautuneet perheet haastatellaan ennen valmennuksen alkamista.

Pop up -tilaisuuksissa voi kysyä mitä vain

Aiheesta kiinnostuneille on tarjolla lisätietoa PRIDE-valmennuksesta ja lastensuojelun perhehoidosta pop up -tilaisuuksissa, joissa on mukana Pessin sosiaalityöntekijöitä ja sijaisvanhempina jo toimivia henkilöitä kertomassa aiheesta ja vastaamassa kysymyksiin. Näissä kirjastoissa on samaan aikaan myös kirjanäyttelyt samaan aikaan. Pop up -tilaisuudet järjestetään:

tiistaina 9.11. klo 17-18 Mikkelin pääkirjastossa
maanantaina 15.11. klo 17-18 Juvan kunnankirjastossa
torstaina 18.11. klo 16.30-17.30 Pieksämäen kaupunginkirjastossa
tiistaina 23.11. klo 17-18 etäyhteyksin (Teams), ilmoittautuminen sähköpostitse: pessi@essote.fi

Muina aikoina asiasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Sijais- ja jälkihuoltoyksikkö Pessin sosiaalityöntekijä Terttu Somero-Torniaiseen (040 359 7369, terttu.somero-torniainen@essote.fi).