Hammastarkastusten matkalaukkuyksikkö helpottaa koululaisten suun terveydenhuoltoa matka Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) alueella.

Kokeilumielessä koululaisten hammastarkastuksia on tehty liikkuvan yksikön avulla Mikkelin ja Hirvensalmen alueilla jo syksystä 2016 lähtien. Nyt matkalaukkuyksikön käyttö on laajentunut.

Suuhygienisti Johanna Pentinmäen mielestä matkalaukkuyksikkö on hyvä toimintamalli. Asiakkaana Anni Mutanen ja taustalla opiskelija Pauliina Kuronen.

Toimintamalli ja tarkastustuoli ovat olleet käytössä kouluilla, joista (Essote) hyvinvointikeskusten ja -asemien hammashoitoloihin on pitkä matka. Syyslukukauden 2017 alusta lähtien toimintamalli on otettu käyttöön kaikissa Mikkelin ja Hirvensalmen alakouluissa koko lukuvuodeksi 2017-2018.

– Matkalaukkuyksikön tarkoituksena on muun muassa palvella koululaisten vanhempia, jotta heidän ei tarvitse käyttää työaikaa lastensa suun tarkastuksiin. Kokeilu lähti liikkeelle Haukivuorelta, kun vanhemmilta tuli palautetta siitä, että he joutuvat usein kuskaamaan lapsiaan tarkastusten takia Mikkeliin. Matkalaukkuyksikkö vastaa myös hyvin Essoten strategisia tavoitteita viedä palvelut uudella tavalla asiakkaiden lähelle, kertoo suun terveyspalvelujen palvelupäällikkö Tarja Rutkiewicz Essotesta.

Pieni yksikkö toimii parhaimmillaan nimenomaan alakoululaisten suun tarkastuksissa. Suun terveystarkastus tehdään koululla ensimmäisen, kolmannen ja viidennen luokan oppilaille.  Mikäli ilmenee hoidon tarvetta tai jos lapsi on tehostetun suun terveydenhoidon tarpeessa, lapset kutsutaan edelleen huoltajan kanssa hammashoitolaan.

Kannettavan yksikön laajempi käyttö ei ole vielä mahdollista, sillä aikuisten ja yläkoululaisten tarkastuksissa röntgenkuvien ottaminen on useimmiten tarpeen. Jossain määrin kannettavaa hoitoyksikköä voidaan hyödyntää esimerkiksi palvelutaloissa ikäihmisten suun terveystarkastuksissa.

Käytännössä matkalaukkuyksikkö viedään kouluterveydenhuollon työtilaan.

Tarkastusyksikkö liikkuu kätevästi paikasta toiseen matkalaukuissa.

– Isoissa kouluissa terveydenhoitajilla on oma työhuone. Pikkukouluissa terveydenhoitaja saattaa toimia jumppasalissa tai käsityöluokassa. Yhteistyö koulujen henkilökunnan kanssa on ollut kiitettävää, kehuu osastonhoitaja Anu Rasimus.

Yksi yksikkö maksaa noin 10 000 euroa. Toistaiseksi Essote on pärjännyt yhdellä, koska käytännössä tarkastuksia on tehty vain Mikkelin ja Hirvensalmen alueella.

– Yksikkö on hyvin helppokäyttöinen. Puolessa tunnissa se on pystytetty ja purettu. Likaiset instrumentit tuodaan välinehuoltoon pesuun, Rasimus kertoo.

Oppilaiden suun terveydentarkastuksen tekee suuhygienisti, mutta työn sujuvuuden takaamiseksi tarvitaan työpari. Tämä on ratkaistu yhteistyössä Etelä-Savon ammattiopiston kanssa: oppilaitoksen suun terveydenhuollon suuntautumisalakseen valinneet lähihoitajaopiskelijat vuorottelevat kouluilla suuhygienistin apuna. Näin tuleville hammashoitajille tarjoutuu tilaisuus päästä harjoittelemaan avustustyötä.

 Lisätietoja

Tarja Rutkiewicz
Suun terveydenhuoltopalvelujen päällikkö
Essote
tarja.rutkiewicz [at] essote.fi
044 794 44 00

Anu Rasimus
Osastonhoitaja, Suun terveydenhuollon palvelut
Essote
anu.rasimus [at] essote.fi
044 794 401