Essoten valtuusto kuuli kokouksessaan Etelä-Savon hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälän tervehdyksen. Valtuusto kävi myös läpi vuoden ensimmäisen neljänneksen talousraportoinnin (tammi-maaliskuu) ja tutustui Etelä-Savon hyvinvointikertomukseen.

Kuntayhtymän valtuusto kuuli kokouksessaan terveiset vasta valitulta hyvinvointialuejohtajalta Santeri Seppälältä. Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuusto valitsi Seppälän hyvinvointialuejohtajaksi maanantaina 16.5.2022.

− Ennen kaikkea sydämelliset kiitokset kaikille teille siitä tuesta, jota olen saanut, kuin myös yhteistyöstä, jota olemme tehneet. Hyvinvointialueen kannalta on äärimmäisen tärkeää, miten luovuttavat organisaatiot tulevat loppuvuoden aikana mukaan ja kuinka kunnat pärjäävät – tämän tulemme huomioimaan yhteistyössä. Yhdessä eteenpäin on se slogan, millä mennään, Seppälä sanoi.

− Haluan välittää Santerille koko valtuuston puolesta onnittelut uudesta tehtävästä. Olemme valtuustona tukena vaativassa työssä ja teemme rinta rinnan työtä aloittavan hyvinvointialueen eteen. Me kaikki haluamme, että siirtymä hyvinvointialueelle on mahdollisimman luonteva ja saumaton, Essoten valtuuston puheenjohtaja Ari Hänninen totesi.

Talouden neljännesvuosiraportti käsiteltiin

Essoten valtuusto kävi läpi taloustilanteen tammi-maaliskuulta ja sen perusteella tehdyn loppuvuoden ennusteen. Neljännesvuosikatsauksen perusteella tehty ennuste näyttää tällä hetkellä 9,5 miljoonan euron ylitystä alkuperäiseen vuoden 2022 talousarvion tasoon. Vuoden alussa ylitystä oli vielä 13,1 miljoonaa euroa. Ylitys on muodostunut kokonaisuudessaan palkkaharmonisoinnin kuluista.

− Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana lisäsäästöohjelman ja muiden toimien vaikutus on ollut yhteensä 3,6 miljoonaa euroa, talousjohtaja Vesa Vestala

Säästöohjelman lisäksi myönteistä vaikutusta talouteen on saatu ennakoitua suuremmalla palveluiden myynnillä Essoten ulkopuolisille kunnille sekä onnistuneilla rekrytoinneilla, joilla on osin saatu korvattua kalliimpaa vuokra- ja ostotyövoimaa. Vaikeuskertoimia kuitenkin riittää.

− Korona on käyttäytynyt ennakoitua pahemmin koko alkuvuoden. Tauti on ollut aktiivisimmallaan koko epidemian aikana ja kerryttänyt huomattavat kustannukset jo alkuvuoden aikana. Korona heijastaa myös henkilökunnan riittävyyteen, joudumme tällä hetkellä maksamaan henkilöstölle huomattavasti normaalia enemmän esimerkiksi kutsurahoja sekä lisä- ja ylityökorvauksia, Vestala sanoi.

Vaikeuskerrointa lisää myös Ukrainan sodan aiheuttama hintojen nousu, joka näkyy aineissa, tarvikkeissa ja tavaroissa sekä uhkaa nostaa ostopalvelujen hintoja mm. palveluasumisessa. Edelleen valtakunnallisesti kesken ovat myös palkkaneuvottelut. Essoten hallitus seuraa taloutta kuukausittain koko loppuvuoden ajan.

Aiheesta enemmän:
https://essote10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2022524-4

Etelä-Savon alueellinen hyvinvointikertomus

Kuntayhtymän valtuusto kuuli vs. vastuualuejohtaja, hyvinvointikoordinaattori Eeva Häkkisen esityksen Etelä-Savon hyvinvointikertomuksesta 2020−2021. Asiakirja kokoaa yhteen eteläsavolaisten hyvinvointiin, terveyteen ja elinoloihin liittyviä muutoksia sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Raportissa Etelä-Savoa myös verrataan Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan, Etelä-Karjalaan, Keski-Suomeen ja Etelä-Pohjanmaahan.

Raportin mukaan suurin osa eteläsavolaista voi hyvin ja kokee tyytyväisyyttä elämäänsä. Elämänlaatunsa hyväksi tunsi 20-64 vuotiaista eteläsavolaisista yli puolet, eli 56,3 prosenttia. Koko maassa vastaava prosentti on 56,6. Lisäksi 65-vuotta täyttäneistä eteläsavolaisista elämänlaatunsa hyväksi tunsi 54,6 %, kun vastaava luku koko maassa on 55,5 %. Huolenaiheina on puolestaan esimerkiksi alkoholin käyttö etenkin työikäisen väestön kohdalla sekä lasten nuorten liian lyhyet yöunet.

Aiheesta enemmän:
https://essote10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2022524-6

Valtuustoaloite koskien hankintojen aluetaloudellista vaikutusta sekä energiaystävällisyyttä

Valtuusto käsitteli vastauksen Pirkko Valtolan (kok.) jättämään valtuustoaloitteeseen hankintojen aluetaloudellisista vaikutuksesta ja energiaystävällisyydestä. Hankinnoilla on merkittävä asema Essotessa. Kuntayhtymän käyttömenoista lähes puolet muodostuu palvelujen ostoista sekä aineista, tarvikkeista ja tavaroista. Periaatteet, jotka ovat olleet jo pitkälti hankinnoissa käytössä, on nyt myös koottu yhteen. Valtuusto merkitsi tiedoksi ja totesi aiheen tässä vaiheessa loppuun käsitellyksi.

Aiheesta enemmän:
https://essote10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2022524-7

Lisätiedot

Ari Hänninen, valtuuston puheenjohtaja, 040 301 2202, ari.hanninen@lh.pieksamaki.fi
Arto Seppälä, hallituksen puheenjohtaja, 044 794 2208, arto.seppala@mikkeli.fi
Risto Kortelainen, kuntayhtymän johtaja, p. 050 522 8677, risto.kortelainen@essote.fi
Vesa Vestala, talousjohtaja, p. 044 351 2540, vesa.vestala@essote.fi

Essoten valtuuston esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan täällä:

https://essote10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetings&id=2