Päivystys on ajoittain erittäin ruuhkautunut influenssapotilaiden takia Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä.

Essote kehottaa alueen asukkaita pienentämään tartuntariskiä pesemällä kädet saippualla ja vedellä riittävän usein. Kädet kannattaa pestä

  • kun tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Influenssan oireet ja hoito ovat useimmiten samanlaisia kuin tavallisessa flunssassa. Influenssaa hoidetaan useimmissa tapauksissa parhaiten kotona lepäämällä ja nauttimalla riittävästi nestettä. Kuumetta alentavia särkylääkkeitä saa apteekista.

– Hoitoon kannattaa hakeutua, jos sinulla on korkea kuume tai yleisvointisi on huono tai mikäli vointisi on etenevästi heikkenevä tai et pärjää päivittäisissä askareissasi. Hakeudu lääkäriin myös, jos oireet palaavat ensin lievityttyään. Vastaanotolle kannattaa tulla herkemmin myös, jos kuulut riskiryhmiin, kehottaa Essoten vastaanottoalueen ylilääkäri Hans Gärdström.

Suurimpia riskiryhmiä ovat raskaana olevat naiset, kaikki yli 65-vuotiaat, kaikki 6-35 kuukauden ikäiset lapset ja eräät kroonisia sairauksia potevat (muun muassa sydänsairaat, keuhkosairaat, diabeetikot). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta voi tarkistaa, kuuluko riskiryhmiin.

– Mikrobien leviämistä kannattaa ehkäistä suojaamalla suu kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina heti roskiin, Gärdström kehottaa.

Katso video käsien pesusta

Katso video yskimisestä

Lisätietoja

Hans Gärdström
Vastaanottopalvelujen ylilääkäri, Essote
hans.gardstrom [at] essote.fi
044 794 4000

Sakari Vuorinen
Infektioylilääkäri, Essote
sakari.vuorinen [at] essote.fi
044 351 2759