Sairaanhoitaja nainen pukeutuneena hoitajan siniseen työasuun hengityssuojain kasvoillaan pitää sormiensa välissä rokotuslaastaria
Sairaanhoitaja Mikaela Könönen on jakanut paljon influenssarokotteita ja rokotuslaastareita Mikkelin keskussairaalan rokotuspisteellä.

Etelä-Savossa on todettu ensimmäiset influenssatapaukset. Influenssakaudesta odotetaan vaikeampaa kuin vuosi sitten ja lisäksi liikkeellä on muitakin virussairauksia verrattain paljon.

– Tilanne on näkynyt  päivystyksessämme, erityisesti lapsilla on nyt runsaasti hengitystietulehdusoireita. Kausi-influenssan lisäksi liikkeellä on RS-virusta, rinovirusta, bocavirusta ja parainfluenssavirusta, ylilääkäri Hans Gärdström kertoo.

Virukset aiheuttavat eri asteisia hengitystieinfektioita ja kuumetta. Kausi-influenssan oireet voivat olla kovemmat ja pitkäkestoisemmat. Influenssan jälkitaudit ovat myös mahdollisia. RS-virus voi aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan taudinkuvan imeväisikäisillä, pikkulapsilla ja ikäihmisillä.

– Kausi-influenssaa vastaan voi rokottautua, ja suosittelen sitä ainakin kaikille niille, jotka kuuluvat maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin. Vielä ehtii, sillä meillä on rokotteita vielä jäljellä, Gärdström muistuttaa.

Influenssarokoteruisku ja rokotuslaastari kämmenen päällä
Influenssarokote annetaan ruiskeena tai alle 7-vuotiaille nenäsumutteena.

Rokotteita annettu jo viime vuotta enemmän

Essoten neuvolat rokottavat alle 7-vuotiaita, joille on saatavilla myös nenäsumutteena annettavaa influenssarokotetta. Toinen iso kohderyhmä on yli 65-vuotiaat. Myös raskaana olevat, sairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, varusmies- tai asepalveluksen aloittavat ja sote-huollon henkilöstö ovat maksuttoman influenssarokotteen piirissä.

Essoten perusterveydenhuollon alueella on tänä syksynä annettu jo noin 21 tuhatta influenssarokotetta. Määrä ylitti juuri viime vuonna annettujen rokotteiden määrän.

– Viime vuonnahan influenssarokote loppui meiltä hieman kesken. Nyt saatavilla oleva määrä on hieman suurempi. Kiitos kaikille, jotka ovat influenssarokotteensa jo hakeneet, Gärdström kiittelee.

Essoten influenssarokotuspäivät jatkuvat vielä parisen viikkoa. 15.12. jälkeen influenssarokotuksia saa vielä muiden vastaanottokäyntien yhteydessä. Kaikilla Essoten hyvinvointikeskuksilla ja -asemilla on ajanvarauksella toimiva influenssarokotuspiste.

Influenssarokotusten ajanvaraukset ja lisätietoa.

MAKSUTTOMAN INFLUENSSAROKOTTEEN KOHDERYHMÄT

  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset (yli 6 kk)
  • Raskaana olevat
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, kuvaukset THL:n sivuilla
  • Varusmiespalveluksen tai vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

AJANVARAUKSETTOMIA WALK IN -INFLUENSSAROKOTUKSIA:

  • Mikkeli, keskussairaala TO 2.12. klo 9–15
  • Suomenniemi, Metsätähti KE 8.12. klo 12–16

Koronarokotukset jatkuvat

Koronarokotukset jatkuvat Essotessa normaalisti influenssarokotuksista riippumatta kaikille 12 vuotta täyttäneille maksutta. Tällä hetkellä Etelä-Savon yli 12-vuotiaasta väestöstä 90,4 % on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen ja 86,2 % toisen annoksen. Kolmatta koronarokoteannosta jaetaan vain rajatusti. Lisätietoa koronarokotuksista.

Essoten rokotusmittari näyttää 30.11. yli 12-vuotiaasta Etelä-Savon väestöstä yli 86 prosenttia saaneen kaksi koronarokoteannosta.
Essoten rokotusmittari näyttää 30.11. yli 12-vuotiaasta Etelä-Savon väestöstä yli 86 prosenttia saaneen kaksi koronarokoteannosta.