Ilmakuva Mikkelin tapahtumatalo Mikaelista kesäisenä päivänä, valkoinen rakennus ja parkkipaikka puistomaisemassa lammen rannalla
Isotooppipäivät kokoontuu tapahtumatalo Mikaelissa 19.-20. toukokuuta. Kuva: Kontrastia, Pihla Liukkonen

Lääketieteellinen radioisotooppiyhdistys (LRY) järjestää yhteistyössä Essoten kanssa kansalliset isotooppipäivät Mikkelissä 19.–20. toukokuuta. Perinteiseen seminaariin on ilmoittautunut yli 200 osanottajaa Suomen lisäksi myös Virosta, Ruotsista ja Kreikasta.

LRY on perustettu jo vuonna 1959. Yhdistyksen isotooppipäivät järjestetään Mikkelissä nyt toista kertaa, edellisen kerran Mikkeli toimi seminaaripaikkana vuonna 2003. Viime vuonna isotooppipäivät järjestettiin etäyhteyksin Turusta. Nyt kokoonnutaan paikan päällä tapahtumatalo Mikaelissa.

Isotooppipäivien pääteemana on syöpä, sen diagnostiikka ja hoito isotooppilääketieteen näkökulmasta. Essoten isotooppihenkilöstön lisäksi seminaarissa luennoi joukko alan kotimaisia huippuammattilaisia.

– On hienoa saada Mikkeliin näin suuri yleisö yhteisen teeman äärelle. Tänne tulee isotooppilääketieteen lääkäreitä, hoitajia, fyysikkoja, kemistejä, proviisoreja sekä yritysten edustajia, seminaaria isännöivä Essoten ylifyysikko Jari Heikkinen kertoo.

Isotooppipäivien luennoitsijat jakavat asiantuntemustaan ja alan uusimpia tuulia. Samalla verkostoidutaan ja kouluttaudutaan kongressin luonteisesti.

Alan turkulaiset pioneerit mukana Mikkelissä

Heikkinen mainitsee kuuluisista luentovieraista muun muassa Turun yliopistollisen sairaalan (TYKS) PET-keskuksen johtajan, professori Juhani Knuutin, joka puhuu PET-teknologiasta.

PET-kuvantaminen on isotooppilääketieteen menetelmä, jolla voidaan tehokkaasti löytää syöpämuutoksia. Syövän levinneisyyttä tai uusiutumista selvitettäessä, hoitovasteen seurannassa sekä sädehoidon suunnittelussa menetelmä on keskeinen. Potilaan laskimoon ruiskutetun radiolääkkeen jälkeen PET/CT-laitteella skannataan koko keho parissa kymmenessä minuutissa.

Turusta saapuu luennoimaan myös TYKS:n onkologi, professori Heikki Minn, jolla on pitkä tausta syöpähoidon tutkimuksesta.

Etelä-Savosta puuttuu sädehoitoyksikkö

– Itse aion kertoa Sädetalosta ja Etelä-Savon ulkoisen sädehoidon mahdollisuuksista tulevalla hyvinvointialueella. Tällä hetkellä meillä ei ole hoitomahdollisuutta sädehoitolaitteen puuttumisen vuoksi, vaan potilaamme matkaavat reilun sadan kilometrin matkan arkipäivisin viikkojen ajan Kuopioon, Lappeenrantaan tai Jyväskylään muutamien minuuttien hoidon vuoksi, Heikkinen kertoo.

Syövän diagnostiikan ja hoidon kannalta oleellinen sädehoitokiihdytin vaatisi omat toimitilat. Heikkisen visioissa Mikkeliin pitäisi saada syöpähoidolle pyhitetty sädetalo sairaalakampuksen perhetalon sekä mielen ja kuntoutuksen talon rinnalle.

– Itse laitteet maksavat miljoonia euroja, mutta ne tarvitsevat myös oman kiinteistön paksuseinäisine bunkkereineen. Se vaatii tarveselvittelyä, budjettiesitystä ja aiheen huolellista käsittelyä. Sädetalo mahdollistaisi syövän nykyaikaisen diagnostiikan ja hoidon sekä alan kehittämisen täällä Etelä-Savossa, Heikkinen taustoittaa.

Sädehoitoyksikkö Etelä-Savossa lisäisi myös alan lääkäreiden kiinnostusta aluetta kohtaan.

Mikkelin isotooppipäivien nettisivut

Lääketieteellisen radioisotooppiyhdistyksen nettisivut