Moisiossa sijaitseva Mikkelin ikäihmisten jaksohoidon yksikkö muuttaa 23.4. Kirkonvarkauteen asuntomessualueelle.

Nimi muuttuu Porrassalmen yksiköstä Saimaanharjun palvelukeskukseksi. Uusi osoite on Väänäsenpolku 4.

Jaksohoito tarkoittaa ikäihmisten lyhytaikaista hoitoa, kun tarve hoitopaikkaan ei ole pysyvä.

– Uuteen taloon muuttaa entinen henkilöstö Moisiontieltä ja tulevat asukkaatkin ovat pääsääntöisesti hoitajille tuttuja. Palvelukeskuksessa on tehostetun palveluasumisen paikkoja 41, joista 29 paikkaa on pysyvää asumispalvelua yhden hengen huoneissa. Loput 12 paikkaa kahden hengen huoneissa ovat jaksohoitopaikkoja eli niissä ikäihmiset ovat esimerkiksi omaishoitajien lomien aikana, kertoo Porrassalmen yksikön asumispalvelujen esimies Tiina Väisänen.

Saimaanharjun palvelukeskus on kalustettu moderneilla kalusteilla ja käytävillä on canvas-tauluja, joiden aiheena ovat muun muassa Mikkelin maisemat. Fyysisesti asukashuoneet on jaettu kahteen siipeen, joiden välitilassa on muun muassa ruokailutilaa ja saunatilat.

Yhteisissä tiloissa on myös viihtyisiä oleskelualueita, joissa televisio ja DVD-laitteet. Asukashuoneissa on valmiina sähkösäätöinen sänky, monitoiminen yöpöytä ruokailutasolla ja inva-varusteltu wc-tila. Materiaalit ovat paloturvallisia.

Esteettömyys ulottuu ulkotiloihin saakka. Kuva: Tiina Väisänen

Sisätilojen esteettömyys ulottuu myös terassialueille, joissa asiakkaat voivat ulkoilla tai nauttia maisemista istuksien.

– Uusissa tiloissa kehitämme toimintaamme kodinomaisessa ympäristössä läheisten ja asiakkaiden kanssa yhteistyössä. Asiakas läheisineen on palvelukeskuksessamme keskiössä ja toiminnassamme huomioimme ja tarjoamme heille vaikuttamismahdollisuuksia arkisiin asioihin. Läheiset tulevat esimerkiksi saamaan vielä ennen muuttoa kirjeen, jossa on mm. elämänkaari-lomake, jolla kartoitamme asiakkaan taustoja ja mieltymyksiä. Näillä tiedoilla on suuri merkitys asiakaslähtöisessä työskentelyssä, Väisänen sanoo.

Ensimmäinen askel yhteistyössä ja vaikuttamisessa oli vuoden 2017 lopulla pidetty tiedotus-ja keskustelutilaisuus tulevasta muutoksesta vanhoissa jaksohoidon tiloissa. Siellä läheiset esittivät toiveen uudesta tilaisuudesta uusissa tiloissa. Kiirastorstaina 29.3. järjestettiinkin tutustumistilaisuus Saimaanharjun palvelukeskuksen tiloihin.

– Muutoksessa on pyritty huomioimaan sekä työntekijöiden, asiakkaiden että läheisten mahdollisuus olla mukana ja vaikuttaa asioihin. Maaliskuun tilaisuudessa tarjosimme muun muassa mahdollisuutta vaikuttaa, mihin kohtaan taloa tuleva koti sijoittuu.  Toivon, että muuton jälkeenkin läheiset osallistuvat talon arkeen ja ovat läheistensä päivissä mukana omien mahdollisuuksiensa mukaan, Väisänen kertoo.

Samassa tilaisuudessa oli mahdollisuus myös esittää nimiehdotuksia talon kahden asukassiiven nimeämiseksi. Ehdotuksia tuli hyvin ja asiakkaista sekä hoitajista koostuva nimiraati valitsi niistä neljä, jotka ovat Kuusikko, Siltala, Lumme ja Kaisla.

Lisätietoja

Tiina Väisänen
Asumispalvelujen esimies
Mikkelin jaksohoito, Porrassalmen yksikkö
Essote
tiina.vaisanen [at] essote.fi
040 359 7346