Taidetta aiotaan hyödyntää runsaasti Mikkelin keskussairaalakampuksen remontoiduissa ja uusissa tiloissa. Taidetta tulee muun muassa niin sanottuun Perhetaloon, joka rakennetaan Porrassalmenkadun ja Pirttiniemenkadun kulmaan ja Mielentaloon, joka tulee sijaitsemaan keskussairaalan nykyisissä tiloissa.

Taiteen suunnittelua, nykyisen taiteen inventointia ja restaurointia sekä uushankintoja ja kilpailuja valmistelevat ja toteuttavat taiteen maisterit, taidekoordinaattorit Riitta Moisander ja Heidi Huovinen. Moisander on Savonlinnan taidelukion entinen rehtori ja Taiteen edistämiskeskuksessa työskentelyn kautta maakunnallisesti ja valtakunnallisesti vahva taidevaikuttaja. Huovinen on monipuolinen muotoilija ja erikoistunut asiakaslähtöiseen palvelumuotoiluun.

Taidekoordinaattorit Riitta Moisander ja Heidi Huovinen organisoivat Esperin taidesuunnittelua. Taustalla keskussairaalan auditorion oven vieressä sijaitseva Juhani Linnovaaran Valokiila (1984).
Taidekoordinaattorit Riitta Moisander ja Heidi Huovinen organisoivat Esperin taidesuunnittelua. Taustalla keskussairaalan auditorion oven vieressä sijaitseva Juhani Linnovaaran Valokiila (1984).

Taidesuunnittelua ohjaa Esper-hankeen ympäristö- ja taidetoimikunta, joka on valinnut neljä taitelijaa Perhetalon taiteen tekijöiksi. Kuvataiteilijat Tuomo Kukkonen ja Pirita Lautala ovat maalareita ja Studio Wäkevästä tunnettu Kirsimaria Törönen-Ripatti on graafikko, maalari ja kolmiulotteisten töiden tekijä. Matti Kurkela on kuvanveistäjä.

Esimakua Perhetalon taiteesta saadaan 5.-9.9. Studio Wäkewässä, osoitteessa Tenholankatu 4 C, Mikkeli. Perhetalon taiteilijat laittavat tuolloin esille muutamia töitään ja ovat myös itse tavattavissa päivittäin klo 12-18.

Perhetalon rakentamisen on määrä alkaa maaliskuussa 2017 ja päättyä seuraavan vuoden elokuussa. Perhetaloon sijoittuvat perheiden palvelut: neuvolat, lastenosasto, synnytysosasto ja synnytyssalit sekä lapsiperheiden sosiaalipalveluja. Kahteen ylimpään kerrokseen tulee myös aikuisten vuodeosastoja.

Perhetalon julkisivun taidenäkymää ja -teosten suunnittelua valmistelevat media- ja kuvataitelija Lauri Nykopp ja valotaiteilija Kari Kola.

Keskussairaalan Mielentalon taiteilijoiksi toimikunta valitsi kuvataiteilija Susanna Pälviän, taidemaalari Raija Marttisen, kuvataiteilija Anna Siiriäisen ja kuvanveistäjä, kuvataitelija Hanna Vahvaselkän.

Mielentalo on työnimi mielenterveys- ja päihdepalvelujen kokonaisuudelle, joka kokoaa yhteen entisen sairaanhoitopiirin psykiatrian palvelut yli kymmenestä sijainnista eri puolilta Mikkeliä sekä Mikkelin kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut. Mielentalon rakentaminen alkaa marraskuussa 2018 ja päättyy vuonna 2020.

 

Lisätietoja

Pirjo Syväoja
Hankejohtaja/Esper-hanke, Essote
pirjo.syvaoja@esshp.fi
040 359 6749

Riitta Moisander
taidekoordinaattori/Esper-hanke, Essote
riitta.moisander@spyder.fi
040 5431434

Heidi Huovinen
taidekoordinaattori/Esper-hanke, Essote
heidi.huovinen@gmail.com
050 5779618