Essoten hoitajat ja lääkärit palvelevat myös koronaepidemian aikana myös kiireettömissä asioissa. Puhelimitse hoidetaan sekä uusia että vanhoja oireita.

– Olemme Essoten perusterveydenhuollossa lisänneet lääkäreiden ja hoitajien puhelinvastaanottoja, kertoo perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Jarmo Lappalainen.

Puhelinvastaanotoille ohjataan tarpeen mukaan ajanvarausnumerosta 015 211 411. Lisäksi hyvinvointikeskusten ja -asemien omat kiireettömät puhelinnumerot toimivat myös pandemian aikana.

– Puhelinvastaanotolla lääkärin tai hoitajan puhelu tulee sovittuna päivänä tuntemattomasta numerosta. Puhelinvastaanotolta lääkäri tai hoitaja voi sitten tarpeen vaatiessa kutsua käymään hyvinvointikeskusten vastaanotoilla, Lappalainen sanoo.

Lappalainen tähdentää, että pitkäaikaissairauksien hyvästä hoitotasapainosta on tärkeä huolehtia myös pandemian aikana.

– Jos pitkäaikaissairauden seurantakäynti lähenee, ole hoitajaan yhteydessä. Hoitaja arvioi voidaanko käyntisi korvata puhelinvastaanotolla tai siirtää, Lappalainen sanoo.

Ajokorttitodistuksia ei pandemian aikana tehdä. Traficom joustaa aikarajoissa ajokorttitodistusten suhteen: lääkärintodistuksen voi toimittaa kortin uusimisen jälkeen. Lisätietoa löytyy Traficomin sivuilla.